Adölesan annelerin annelik algıları ile prenatal ve postnatal dönem ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination of the adolescent mother's perceptions of maternity and prenatal and postnatal period needs
- Tez No: 750245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Adölesan anne, Annelik ihtiyaçları, Adolescent, Adolescent mother, Maternal needs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu çalışma adölesan annelerin annelik algıları ile prenatal ve postnatal dönemlerdeki ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Araştırma 2022 yılının Ocak-Mayıs ayları arasında ve Iğdır ilinde ikamet eden ve araştırmanın dahil edilme kriterlerine uyan 30 adölesan anne ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Demografik ve Kişisel Bilgi Formu ile araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış Adölesan Anne Görüşme Formu kullanılmıştır. Bu çalışma nitel bir araştırma olarak yapılmış ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığı ile elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulgularına bakıldığında, çalışmaya katılan adölesan annelerin yaş ortalamasının 19.8 olduğu, katılımcıların kendilerini anneliğe hazır hissetmedikleri, gebelik süreci, bebek bakımı, sağlığı ve beslenmesi gibi konularda yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve desteklenmeye ihtiyaç duydukları, bununla ilişkili olarak da annelik konusunda kendilerini tam olarak yeterli bulmadıkları tespit edilmiştir. Sonuç: Adölesan annelerin büyük ölçüde anneliği olumlu algıladığı ve prenatal ve postnatal dönemlerde pek çok konudaki bilgi-becerilerinin eksik olmasına bağlı olarak destek almaya ihtiyaç duyduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the perceptions of motherhood and their needs in prenatal and postnatal periods of adolescent mothers. Material and Method: The research was carried out with 30 adolescent mothers residing in Iğdır province between January and May 2022 and meeting the inclusion criteria of the research. Demographic and Personal Information Form and semi-structured Adolescent Mother Interview Form prepared by the researcher were used as data collection tools. This study was conducted as a qualitative research and the data obtained through semi-structured interviews were analyzed descriptively. Results: Considering the findings of the study, the average age of the adolescent mothers participating in the study was 19.8, the participants did not feel ready for motherhood, and they did not have enough information about the pregnancy process, baby care, health and nutrition. It was also found that they needed support, and related to this, they did not find themselves fully competent in motherhood. Conclusion: It has been concluded that adolescent mothers perceive motherhood positively to a large extent and need support due to their lack of knowledge and skills in many subjects in prenatal and postnatal periods.