Çeşitli endodontik irrigasyon solüsyonlarının sitotoksik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of cytotoxic effects of various endodontic irrigation solutions
- Tez No: 750293
 - Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KONT ÇOBANKARA
 - Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Biyouyumluluk, sitotoksisite, endodontik irrigasyon solüsyonu, Biocompatibility, cytotoxicity, endodontic irrigation solutions
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu in-vitro çalışmanın amacı endodontide yaygın olarak kullanılan NaOCl, EDTA ve CHX irrigasyon solüsyonları ile borik asit, hipokloröz asit, perasetik asit, etidronik asit ve fitik asit irrigasyon solüsyonlarının MRC-5 insan akciğer fibroblast hücreleri üzerindeki sitotoksik etkilerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Bu doğrultuda kullanılacak irrigasyon solüsyonlarına ait belirlenen başlangıç konsantrasyonları (1/1) kültür medyumu ile 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 ve 1/32 oranlarında seri dilüasyonlar şeklinde hazırlandı ve her bir konsantrasyonun MRC-5 insan akciğer fibroblast hücreleri ile 24 saatlik temas sonrası meydana gelen sitotoksik etkileri XTT testi kullanılarak incelendi. Sadece kültür medyumu içeren kontrol gruplarına ait % hücre canlılık oranı ortalaması %100 kabul edildi ve irrigasyon solüsyonlarına ait % hücre canlılık oranı ortalamaları kontrol grubuyla (%100) oranlanarak hesaplandı. İstatistiksel analizde Kruskal Wallis ve çoklu karşılaştırmalar için Bonferroni düzeltmeli Dunn testleri kullanıldı. Önem düzeyi p0,05). Mevcut çalışma şartları doğrultusunda diğer solüsyonlara göre daha düşük sitotoksik potansiyele sahip olduğu belirlenen dilüe HOCl ve FA'nın biyouyumluluk özellikleriyle alternatif endodontik irrigasyon solüsyonu olarak ümit vadedici oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in-vitro study is to comparative examine the cytotoxic effects of commonly used endodontic irrigation solutions such as NaOCl, EDTA and CHX and boric acid, hypochlorous acid, peracetic acid, etidronic acid and phytic acid solutions on MRC-5 human lung fibroblast cells. Serial dilutions of 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, and 1/32 of the determined concentrations (1/1) of the irrigation solutions to be used were prepared with a culture medium. The XTT test was used to assess the cytotoxic effects of irrigation solutions on MRC-5 cells after 24 hours of contact. The mean of % cell viability rate of the control group containing culture medium was accepted to be 100 % and the mean of % cell viability rate of all irrigation solutions was determined accordingly. Statistical analysis was done by Kruskal Wallis and Dunn post hoc tests with Bonferroni correction for multiple comparisons. The level of significance was set at p0,05). In line with the results of the current study, it can be said that dilue HOCl and FA, which are seen to have lower cytotoxic potential compared to other solutions, are promising as alternative endodontic irrigation solutions with their biocompatibility properties.