Endometrium kanseri hastalarında preoperatif PET-BT parametrelerinin önemi ve intraoperatif frozen ile postoperatif patoloji sonuçlarının karşılaştırılması
The importance of preoperative PET-CT parameters in patients with endometrium cancer and A comparison of the results of intraoperative frozen and postoperative pathology
- Tez No: 750330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DENİZ TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, Pozitron Emisyon Tomografisi, Endometrial cancer, Positron Emission Tomography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve Amaç: Endometrium kanseri (EK), özellikle postmenopozal kadınlarda, kadın genital traktusunun en sık görülen malignitesidir. EK'nin preoperatif tanısı dilatasyon ve küretaj, endometriyal biyopsi veya histeroskopik biyopsi ile konur. Günümüzde en önemli tedavi yöntemi cerrahidir ve evrelemesi de cerrahiye dayanarak yapılmaktadır. Endometrium kanseri olgularında invaziv olmayan bir görüntüleme yöntemi olan PET-BT'nin tanısal etkililiğini saptamak amacıyla yapılan bu tezde preoperatif dönemde yapılan PET-BT sonuçlarının cerrahi evreleme ve patolojik sonuçlarla ne derecede örtüştüğü araştırıldı. Materyal metod: Bu çalışma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak, literatür doğrultusunda geliştirilen olgu rapor formu kullanılmıştır. Hastaların demografik verileri, TVUSG ölçüm değerleri, PET-BT ölçüm değerleri, intraoperatif frozen bilgileri, nihai tanı bilgileri değerlendirilmiş ve olgu rapor formuna kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 239 hasta dahil edilmiştir. Olguların yaş ortalaması 60,07±9,24 bulunmuştur. Nihai tanı değerlendirildiğinde katılımcıların %91,2'sinde endometrioid tip, %8,8'inde non-endometrioid tip endometrium kanser tespit edilmiştir. TVUSG'de ölçülen primer tümör boyutu, PET-BT'de ölçülen maksimum primer tümör boyutu ve PET-BT'de ölçülen primer tümör volümü lenfovasküler invazyonu olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. PET-BT'de ölçülen maksimum primer tümör boyutu, PET-BT'de ölçülen primer tümör volümü ve PET-BT'de ölçülen primer tümör SUVmax değeri myometriuma invazyon açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. TVUSG'de maksimum primer tümör boyutu, PET-BT'de ölçülen maksimum primer tümör boyutu ve PET-BT'de ölçülen primer tümör volümü Evre 3 endometrium kanserinde diğer evrelere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. PET-BT'de ölçülen maksimum primer tümör boyutu ve PET-BT'de ölçülen primer tümör volümü Grade 1'de diğer gradelere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Nihai tümör boyutu ile frozenda tümör boyutu ve PET-BT maksimum primer tümör boyutu arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korelasyon görülmüştür. Çalışmamızda frozen sonuçları ile post operatif nihai patoloji sonuçları arasında %50,0 ile %96,9 arasında uyum tespit edilmiştir. Tartışma: Çalışmamızda PET-BT'nin endometrium kanserlerinde tümör çapı, miyometrial invazyon gibi parametreleri değerlendirmede preoperatif fikir verebileceğine işaret edilse de, tümörle ilgili ayrıntılı bilgi sağlayabilmekten uzak olduğu görülmektedir. Frozen sonuçları ile postoperatif nihai patoloji sonuçları arasında orta ile iyi seviye arasında bir uyum tespit edilmiştir. Frozen incelemenin tanı ve tedavi yönetimi için tam bir yeterliliğe sahip olduğuyla ilgili bir fikir birliği olmamakla birlikte, tedavinin yönlendirilmesi, cerrrahi için gerekli ve yeterli adımların uygulanması, ayrıca gereksiz/komorbiditeye yol açacak cerrahi adımlardan uzak durulması açısından cerrahinin yönlendirilmesine ciddi bir destek olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Endometrial cancer (EC) is the most common malignancy of the female genital tract, especially in postmenopausal women. Preoperative diagnosis of EC is made by dilation and curettage, endometrial biopsy or hysteroscopic biopsy. Today, the most important treatment method is surgery and its staging is based on surgery. In this thesis, which was conducted to determine the diagnostic effectiveness of PET-CT, which is a non-invasive imaging method, in endometrial cancer cases, it was investigated to what extent the PET-CT results performed in the preoperative period matched the surgical staging and pathological results. Material method: This study was carried out in Aydın Adnan Menderes University Practice and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. It is a cross-sectional and descriptive study. As a data collection tool, a case report form developed in line with the literature was used. Demographic data of the patients, TVUSG measurement values, PET-CT measurement values, intraoperative frozen information, final diagnosis information were evaluated and recorded in the case report form. Results: 239 patients were included in the study. The mean age of the cases was found to be 60.07±9.24 years. When the final diagnosis was evaluated, 91.2% of the participants had endometrioid type and 8.8% non-endometrioid type endometrial cancer. Primary tumor size measured in TVUSG, maximum primary tumor size measured in PET-CT, and primary tumor volume measured in PET-CT were found to be statistically significantly higher in patients with lymphovascular invasion. Maximum primary tumor size measured in PET-CT, primary tumor volume measured in PET-CT, and primary tumor SUVmax value measured in PET-CT were found to be statistically significantly higher in terms of invasion into the myometrium. Maximum primary tumor size in TVUSG, maximum primary tumor size measured in PET-CT, and primary tumor volume measured in PET-CT were found to be statistically significantly higher in Stage 3 endometrial cancer compared to other stages. Maximum primary tumor size measured in PET-CT and primary tumor volume measured in PET CT were found to be statistically significantly lower in Grade 1 compared to other grades. There was a statistically significant positive correlation between the final tumor size and the tumor size on frozen and the maximum primary tumor size on PET-CT. In our study, a concordance between 50.0% and 96.9% was found between the frozen results and the postoperative final pathology results. Conclusion: Although it was pointed out in our study that PET-CT could provide preoperative insight in evaluating parameters such as tumor diameter and myometrial invasion in endometrial cancers, it seems that it is far from providing detailed information about the tumor. A moderate to good agreement was found between the frozen results and the postoperative final pathology results. Although there is no consensus about the complete adequacy of the frozen examination for diagnosis and treatment management, we think that it will be a serious support for the direction of surgery in terms of guiding the treatment, applying the necessary and sufficient steps for the surgery, and avoiding unnecessary/comorbid surgical steps.