Ulusal ve uluslararası politikalar açısından özel askeri şirketlerin incelenmesi
Research into private military companies for national and international policies
  1. Tez No: 750396
  2. Yazar: MERVE İNCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Executive Outcomes, MPRI, Özel Askeri Şirketler, Paralı Askerler, Executive Outcomes, Mercenaries, MPRI, Private Military Companies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Özel askeri şirketler günümüz çatışma alanlarında sık görülen bir aktör olup, Soğuk Savaş sonrası dönemde orduların küçültülmesi ve küresel özelleştirme dalgasıyla etkinliklerini arttırmışlardır. Söz konusu şirketler geniş bir güvenlik yelpazesinde çok çeşitli resmi ve özel müşteriler için hizmet vermekte ve gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bu tezin temel amacı Soğuk Savaş sonrası dönemde ortaya çıkan güvenliğin özelleştirilmesi olgusunu ve söz konusu özelleştirmenin temel aktörleri konumundaki özel askeri şirketleri incelemektir. Ayrıca özel askeri şirketler, yeni güvenlik anlayışı içerisinde devlet ve özel sektör tarafından kullanılan özel bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gücün ortaya çıkış sebepleri, sınıflandırılması, gelişimini etkileyen faktörleri ve küresel ölçekte faaliyetlerini ele alan çalışmada, özel askeri şirketlerin kullanımında devletlerin sorumluluklarının yanı sıra, ulusal ve uluslararası politika alanındaki düzenlemeleri de incelenmiştir. Çalışmanın kapsamı özel askeri şirketler ile sınırlı tutulmuştur. Çalışmanın yöntemi olarak literatür taramasından yararlanılmış, bu çerçevede ağırlıklı olarak yerli ve yabancı kitap ve makaleler incelenmiştir. Söz konusu hususlar dikkate alındığında özel askeri şirketlerin uluslararası güvenlik analizlerinde değerlendirilmesi gereken bir değişken haline geldiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Private military companies are a common phenomenon in today's war areas, and have increased their effectiveness with the disintegration of the armies and the global privatization wave in the post-Cold War period. Those incorporations serve for the various public and private customers in a wide security arena and become increasingly widespread. The main purpose of this thesis is to investigate the privatization of security in the Post-Cold War Era and the Private military companies, the principal actors of this privatization. In addition, private military companies emerge as a special power used by the states and private sector in the new security concept. In the study, which discuss the reasons of this power, its classification, the factors affecting its development and its activities on a global scale, the responsibilities of the states in the use of private military companies, as well as their regulations in the field of national and international politics were also discussed. The scope of the study was limited to private military companies. Literature review was used as the method of the study, and in this context, mostly domestic and foreign books and articles were examined. Considering these issues, it is seen that private military companies have become a variable that should be evaluated in international security analysis.