Serum oreksin A-B seviyelerinin obezite cerrahisi ile ilişkisi
The relationship of serum orexin A-Blevels and obesity surgery
- Tez No: 750441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sleeve Gastrectomy, Orexin A, Orexin B, Weight loss, Sleeve Gastrectomy, Orexin A, Orexin B, Weight loss
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Obezite cerrahisi sonrası kilo verme hızı ve oranı ile serum Oreksin A ve B protein düzeylerindeki değişim arasında ilişki, oreksin hormonunun mide cerrahisi sonrası nasıl etkilendiği ve bunun erken ve geç dönem kilo kaybıyla ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda obezite tanısı konularak sleeve gastrektomi yapılmış 30 hasta dahil edilmiştir. Hastaların preoperatif, postoperatif 3.ay ve 6.aylardaki Orexin A ve B düzeyleri ve yine aynı zaman dilimleri içerisindeki kilo verme oranları ve hızları ölçülerek, aralarında bir korelasyon olup olmadığı açısından karşılaştırılması yapılmıştır. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarında hastaların ameliyat öncesi ve sonrası vücut kitle indeksleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Postoperatif 6. ay Orexin B düzeylerinde ameliyat öncesine göre anlamlı farklılık gözlenmiştir. Ancak obezite cerrahisi öncesi ve sonrası Orexin A düzeylerinde ve aynı zamanda orexin düzeylerindeki değişiklik ile hastaların kilo verme hızları ve oranları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık ,korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Daha çok hasta ve daha uzun süreli takipler sonrası yapılacak yeni ölçümlerin, ilerleyen zamanlarda Orexin'lerin klinik önemi ve yeriyle ile ilgili daha fazla veri sağlayabileceği , obezitenin takip ve cerrahi sonrası devam eden tedavisinde büyük katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to investigate the relationship between the rate and rate of weight loss after bariatric surgery and the change in serum Orexin A and B protein levels, how the orexin hormone is affected after gastric surgery, and its relationship with early and late weight loss. Material and Methods: Thirty patients who were diagnosed with obesity and underwent sleeve gastrectomy in the Department of General Surgery were included in the study. Orexin A and B levels in the preoperative, postoperative 3rd and 6th months of the patients and their weight loss rates and speeds in the same time periods were measured and compared in terms of whether there was a correlation between them. Results: In the statistical analysis results, a statistically significant difference was found between the preoperative and postoperative body mass indexes of the patients. A significant difference was observed in Orexin B levels at 6 months postoperatively compared to preoperatively. However, no statistically significant difference or correlation was found between the changes in Orexin A levels before and after bariatric surgery, as well as the change in orexin levels and weight loss rates and rates of the patients. Conclusion: It is thought that new measurements to be made after more patients and longer follow-ups may provide more data on the clinical importance and place of Orexins in the future, and make a great contribution to the ongoing treatment of obesity after follow-up and surgery.