Konaklama işletmelerinde algılanan örgütsel desteğin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi
The effect of perceived organizational support on organizational citizenship behavior in hospitality businesses
  1. Tez No: 750481
  2. Yazar: PINAR KURD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜÇLÜ NERGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: algılanan örgütsel destek, örgütsel vatandaşlık davranışı, konaklama işletmeleri, perceived organizational support, organizational citizenship behavior, accommodation businesses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma örgütsel destek algısının örgütsel vatandaşlık davranışına olan etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde alan araştırması yapılmıştır. Araştırmanın teorik kısmında algılanan örgütsel destek ve örgütsel vatandaşlık kavramı detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Araştırma modeli oluşturularak hipotezler geliştirilmiştir. Hipotezlerin test edilmesi için İstanbul ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri çalışanlarından 274 katılımcıdan anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Anket formu 3 bölümden oluşmaktadır. Anket formunun ilk bölümünde Eisenberger vd. (1986) tarafından geliştirilmiş daha sonra Stassen ve Ursel (2009) tarafından geçerleme çalışması yapılmış Turunç ve Avcı (2015) tarafından Türkçeye uyarlanmış 10 ifadeden oluşan Algılanan Örgütsel Destek ölçeği yer almaktadır. İkinci bölümde Basım ve Şeşen'in 2015 yılında iki ayrı çalışmadan (Vey ve Campbell, 2004; Williams ve Shiaw, 1999) yararlanarak Türkçeye uyarladıkları 19 ifadeden ve 5 boyuttan oluşan Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ölçeği kullanılmıştır. Anket formunun üçüncü bölümünde ise katılımcıların demografik ve diğer özelliklerine yönelik soru ifadeleri almaktadır. Verilerin analizi için SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler, frekans ve yüzde, güvenilirlik, t-testi, varyans (anova) analizi ve basit doğrusal regresyon analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre algılanan örgütsel desteğin örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel vatandaşlık davranışı alt boyutları üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to measure the impact of the perception of organizational support on the behavior of organizational citizenship. For this purpose, field research has been conducted in 4 and 5 star hotel businesses operating in the city of Istanbul. In the theoretical part of the research, the concept of perceived organizational support and organizational citizenship is explained in detail. A research model was created and hypotheses were developed. In order to test the hypotheses, data were collected from 274 participants from 4 and 5 star hotel businesses operating in the province of Istanbul by survey method. The questionnaire form consists of 3 parts. In the first part of the questionnaire, Eisenberger et al. (1986) and later validated by Stassen and Ursel (2009) and adapted into Turkish by Turunç and Avcı (2015), there is a Perceived Organizational Support scale consisting of 10 statements. In the second part, the Organizational Citizenship Behavior scale consisting of 19 expressions and 5 dimensions, which Basım and Şeşen adapted into Turkish in 2015 by benefiting from two separate studies (Vey & Campbell, 2004; Williams & Shiaw, 1999) was used. In the third part of the questionnaire, there are questions about the demographic and other characteristics of the participants. SPSS 26 package program was used for data analysis. The obtained data were analyzed by frequency and percentage, reliability, t-test, variance (anova) analysis and simple linear regression analysis. According to the results of the analysis, it has been determined that perceived organizational support has a positive and significant effect on organizational citizenship behavior and organizational citizenship behavior sub-dimensions.