Pediatrik çölyak hastalarında HLA DQ sıklığı
Prevalence of HLA DQ in pediatric celiac patients
  1. Tez No: 750773
  2. Yazar: GİZEM ARACI ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYGEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çölyak hastalığı, insan lökosit antijen, HLA DQ2, HLA DQ8, Celiac disease, human leucocyte antigen, HLA DQ2, HLA DQ8
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Gluten duyarlı enteropati, çölyak sprue olarak da bilinen çölyak hastalığı, genetik duyarlılığı olan kişilerde, glutenli tahıllar olan buğday, çavdar ve arpanın neden olduğu GİS ve GİS dışı organ belirtileri olan otoimmün özellikler de taşıyan immünolojik kökenli sistemik bir hastalıktır. Bugün için çölyak hastalığının basit bir malabsorbsiyondan çok daha kompleks, tipik bir enteropatinin yanı sıra bütün sistemleri ilgilendiren bir hastalık olduğu anlaşılmıştır. Patogenezde çevresel faktör olarak glutenin yanı sıra immünolojik ve genetik faktörler rol alır. Spesifik HLA-DQ genotipleri, çölyak hastalığının insidansı için farklı riskler tanımlar. Bu araştırmada klinik izlemi sırasında çölyak hastalığı tanısı ile genetik inceleme yapılan ve HLA-DQ alleleri saptanan çocukların klinik bulgularının değerlendirilmesi ve genetik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya HLA pozitif saptanan 433 hasta ve çölyak tanısıyla izlenen hla negatif saptanan 4 hasta dahil edildi. 437 hastanın 239'u (%54,7) çölyak tanısı ile takip edilmekteydi. Çalışmamızda literatür ile uyumlu olarak 239 hastanın 185'inde (%77,4) HLA DQ2, 136'sında (%56,9) HLA DQ8, 86'sında (%36) HLA DQ2 ve HLA DQ8 birlikte pozitiftir. Dört (%1,7) hastada ise HLA DQ pozitifliği yoktu. Çölyak hastalığında HLA-DQ'nun yanı sıra diğer doku grupları ve HLA dışı genlerin de önemi aşikardır. Çölyak hastalığının tanı ve tedavisine yönelik yapılan çalışmalar umut vadetmekle birlikte kompleks tabiata sahip bu hastalık için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Celiac disease, also known as gluten-sensitive enteropathy, celiac sprue, is a systemic disease of immunological origin with autoimmune features, with GI and non-GI organs symptoms, caused by gluten grains wheat, rye and barley in genetically susceptible individuals. Today, it has been understood that celiac disease is much more complex than a simple malabsorption, a typical enteropathy as well as a disease involving all systems. In addition to gluten as an environmental factor, immunological and genetic factors play a role in the pathogenesis. Specific HLA-DQ genotypes define different risks for the incidence of celiac disease. In this study, it was aimed to evaluate the clinical findings of children who were diagnosed with celiac disease and had HLA-DQ alleles and were found to have celiac disease during their clinical follow-up, and to examine their relationship with genetic characteristics. A total of 433 HLA-positive patients and 4 hla-negative patients with celiac disease were included in the study. Of 437 patients, 239 (54.7%) were followed up with a diagnosis of celiac. In our study, HLA DQ2 was positive in 185 (77.4%) of 239 patients, HLA DQ8 was positive in 136 (56.9%) and HLA DQ2 and HLA DQ8 were positive together in 86 (36%) of 239 patients. Four (1.7%) patients did not have HLA DQ positivity. In celiac disease, besides HLADQ, the importance of other tissue groups and non-HLA genes is obvious. Although studies on the diagnosis and treatment of celiac disease are promising, more studies are needed for this disease with a complex nature.