Haploid induction via unfertilized ovary culture in watermelon
Karpuzda döllenmemiş ovaryum kültürü ile haploid indüksiyonu
- Tez No: 750989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZHAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karpuz, haploid, döllenmemiş ovaryum, ovaryum kültürü, Watermelon, haploid, unfertilized ovary, ovary culture
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
KARPUZDA DÖLLENMEMİŞ OVARYUM KÜLTÜRÜ İLE HAPLOİD İNDÜKSİYONU Musab Abdukadir ISAK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2022 Danışman: Doç. Dr. Özhan ŞİMŞEK ÖZET Döllenmemiş ovaryum kültürü, ıslah süresini önemli ölçüde azaltabilen haploid bitkileri uyartmak için etkili bir yaklaşımdır. Bu çalışmanın amacı, ovaryum kültürü yöntemi kullanılarak haploid bitkiler elde etmek ve ayrıca hormonların, çiçek aşamalarının ve sıcaklık şoku ön uygulamasının karpuz ovaryum kültürü üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu çalışmada 'Ersin', 'Silva' ve 'Üstün' karpuz çeşitleri kullanılmıştır. Ortama farklı konsantrasyonlarda 2,4-D (3 mg/l , 5 mg/l ), BA (1 mg/l , 2 mg/l ) ve NAA (0,5 mg/l) bitki büyüme düzenleyicileri eklenmiştir. Toplamda, her biri 8 g/l agar ve 30 g/l sakaroz ile takviye edilmiş dört farklı ortam kombinasyonu kullanılmıştır. Çiçekler her bir çeşitten üç farklı aşamada (antesisten 12 saat önce, antesis zamanında, ve antesisden 12 saat sonra) toplanmıştır. Bu çalışmada toplanan çiçekler iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup, iklim kontrollü odalara (3000-4000 lux ışık yoğunluğuna sahip) yerleştirilmeden önce karanlıkta 3 gün boyunca 35 °C'de ısı şokuna tabi tutulmuştur. İkinci gruptaki çiçekler, doğrudan iklim kontrollü odalara (3000-4000 lüks ışık yoğunluğuna sahip) 25°C'de yerleştirilmiştir. Sonuçlara göre, genotipler arasında farklı oranlarda embriyo gelişimi ve kallus oluşumu gözlenmiştir. Tüm genotipler arasında en yüksek kallus oluşumu ve embriyo gelişimi oranı 'Üstün' çeşidinde, I3 bitki büyüme düzenleyici kombinasyonundan (3 mg/l 2,4D+ 2 mg/l 6-BA + 0,5 mg/l NAA) alınmıştır. Tüm bitki büyüme düzenleyici kombinasyonları arasında kallus ve embriyo benzeri oluşum (ELS) sırası ile % 97 ve %6.94 ile M3'te (1 mg/l BAP + 0.25mg/l NAA) tespit edilmiştir. Ayrıca, ikinci aşama (antesis dönemi) % 85 ile tüm aşamalar arasında en yüksek kallus oluşum oranına sahipti ve %79 ile 25°C genel olarak kallus oluşumu için en iyi sıcaklık olmuştur. Bu kallus ve embriyolar kullanılarak bitki gelişimi sağlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
HAPLOID INDUCTION VIA UNFERTILIZED OVARY CULTURE IN WATERMELON Musab Abdukadir ISAK Erciyes University, Institute of Applied Sciences Master's Thesis September, 2022 Supervisor: Assoc. Prof. ÖZHAN ŞİMŞEK ABSTRACT Unfertilized ovary culture is an efficient method for producing haploid plants that can considerably shorten the breeding time. The aim of this research was to induce haploid plant production using ovary culture methods, as well as to evaluate the effect of PGRs, floral stages, and heat pre-treatments on watermelon unfertilized ovary culture. The genotypes 'Ersin', Silva, and 'Üstün' were used in this study. Different concentrations of BAP (1 mg/l , 2 mg/l ), 2,4-D (3 mg/l , 5 mg/l ), and NAA (0.5 mg/l ) PGRs were mixed into the medium. In total, four different media combinations were used, each containing 8 g/l agar and 30 g/l sucrose. Flowers were collected from each genotype at three different times (12 hours before anthesis, at anthesis, and 12 hours after anthesis). In this study, collected flowers were divided into two groups. The first group was heat shocked at 35 °C in the dark for three days before being placed in climate-controlled chambers (having 3000-4000 lux light density). Flowers in the second group are placed directly in climate-controlled chambers (with a light density of 3000-4000 lux) at 25°C. Different levels of ovary development and callus formation were observed at different rates among genotypes, according to the results. The 'Üstün' genotype had the highest rate of callus formation and embryo like structure (ELS) development among all genotypes, and the I3 PGR (3 mg/l 2,4D+ 2 mg/l 6-BA + 0.5 mg/l NAA) had the highest rate of callus formation among all PGRs, with a rate of 97 %, and M3 (1 mg/l BAP + 0.25mg/l NAA) had the highest rate of ELS at a rate of 6.94 %. The second stage (at anthesis) also had the highest callus formation rate of all stages,with 85 %, and 25°C was the best temperature for callus formation overall, with 79 %. Plantlet development has not been achieved using these calluses and ELSs.