Haploid induction via unfertilized ovary culture in cucumber
Hıyarda dörelenmemiş ovaryum kültürü ile haploid uyartımı
  1. Tez No: 751007
  2. Yazar: HUMA MAJEED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZHAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hıyar, Ovaryum Kültür, Haploid, Kallus, Embriyo, Doku kültürü, Cucumber, Ovary culture, Haploid, Callus, Embryo, Tissue Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
HIYARDA DÖRELENMEMİŞ OVARYUM KÜLTÜRÜ İLE HAPLOİD UYARTIMI Huma MAJEED Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2022 Danışman: Doç. Dr. Özhan ŞİMŞEK ÖZET Hıyar (Cucumis sativus), Cucurbitaceae familyasında yer alan, çoğunlukla sebze olarak kullanılan silindirik meyveye sahip, bir bitkidir. Meyve veya sebzelerde herhangi bir ıslah yönteminde, yetiştiricilerin temel amacı homozigotluğu elde edilmektedir. Geleneksel yöntemler kullanılarak, kendileme ile bitkilerde homozygotlaştirma işleme uzun yıllar sürmektedir. Ancak haploid bitkilerini elde edilmesi ile bu homozygotlaştirma isleme cok daha kisa sürelerde sağlanmaktadır. Herhangi bir türün haploid bitkileri, normal kromozom sayısının yarısına sahiptir. Bu tez çalışmasında Hıyarda haploid bitki elde etmek olanaklarının araştırılması için ovaryum kültürü kullanılmıştır. Bu çalışmada, gynogenesis (ovaryum kültürü) ile bazı hıyar genotiplerinde ('Kros' ve 'Silah') farklı ortam, çiçek aşamaları ve sıcaklık kombinasyonunun embriyo oluşumu ve haploid bitki elde etme üzerin etkileri araştırılmıştır. Kallus oluşumu için altı farklı bitki büyüme düzenleyicisi ve embriyo oluşumu için dört farklı bitki büyüme düzenleyicisi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre temel ortamının önemli etkilerini olduğu gözlenmiştir. Kallus oluşumunda en etkili bitki büyüme düzenleyicisi 0.12 mg/L TDZ ve 0.06 mg/L TDZ olarak belirlenmiştir. Embriyo benzer yapıların oluşumu için 1 mg/L NAA ve 3 mg/L BAP ortamının etkili olduğu sonucuna varılmıştır..
Özet (Çeviri)
HAPLOID INDUCTION VIA UNFERTILIZED OVARY CULTURE IN CUCUMBER Huma MAJEED Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, September 2022 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özhan ŞİMŞEK ABSTRACT Cucumber (Cucumis sativus) is a creeping vine plant in the family Cucurbitaceae, with cylindrical fruit mostly used as a vegetable. In any breeding method for fruit or vegetables, the main goal of breeders is to achieve homozygosity to develop new varieties. By using traditional methods of breeding, it normally takes many years in crossing and self-pollination. But it is possible to obtain homozygosity in shorter time with the use of technique like double haploid production. Haploid plants of any species have half the normal number of chromosomes as the original plant does. The ovary culture method has been used to obtain embryos and haploid plants in cucumber. Production of haploids by in vitro techniques allows breeders to release new lines more quickly and screen for resistance (diseases) more efficiently. In this work, the effect of the combination of different Plant Growth Regulators (PGRs), flower stages, and temperature in some cucumbers genotype ('Kros' and 'Silah') by gynogenesis on embryo formation and haploid plants were investigated. In this research, six combinations of different PGRs for callus induction and four combinations of different PGRs for embryo maturation was utilized. Effect of PGRs, genotype, flower stage and temperature were examined carefully. According to the findings the importance of medium became clear, the conclusion has reached that 12 mg/L Thidizuron (TDZ) and 0.06mg/L TDZ are most effective in callus induction and 1mg/L NAA and 3 mg/L 6-Benzylaminopurine (BAP) is most effective maturation medium.