Dünya ekonomisinde korumacılık ve serbestlik politikalarının Türkiye üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of protectionist and liberal policies in the world economy over Turkey
  1. Tez No: 751006
  2. Yazar: MELİKE SARICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Korumacılık, Dış Ticaret, Türkiye, Liberalism, Protectionism, Foreign Trade, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Eski çağlardan beri insan hayatında var olan en temel olgulardan biri olan ticarete başlangıçta takas ekonomisi hâkimken küreselleşen ve değişen dünyada ticarette gelişerek ve değişerek günümüzdeki şeklini almıştır. Dış ticaretin ülke ekonomilerine sağlamış olduğu büyük faydalar yanında olumsuz etkileri de söz konudur. Bu çerçevede ülkeler tarihsel koşullar çerçevesinde benimsemiş olduğu ekonomik sistemle ve dünya konjonktürüne uygun biçimlerde dış ticaret politikaları uygulamaktadırlar. Ülkeler uluslararası ticari ilişkilerinde serbest ticaret politikası ve korumacı politikalar olmak üzere iki temel yöntem uygularlar. Uluslararası ticaretin varoluşu kadar eskiye dayanan korumacılık ve serbestleşme politikaları dünyadaki var olan konjonktüre göre dönem dönem korumacı politikaların ağırlık kazanarak uygulandığı, dönem dönem ise liberal politikaların ağırlık kazanarak uygulandığı bir seyir izlemiştir. Dünyada yaşanan değişim ve gelişimler ile birlikte bu politikalar da değişerek ve gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Genellikle ekonomik buhran dönemlerinde korumacı politikalar hâkimken ekonominin genişleme dönemlerinde daha çok liberal politikaların tercih edildiği gözlenmektedir. Çalışmamız geçmişten günümüze kadar geçen süreçte dünya ticaretine ve Türk dış ticaretine hâkim olan liberal ve korumacı politikaların dönemsel olarak incelenmesine ve bunların karşılaştırmasına dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
At the beginning, while trade was dominated by the barter economy which has existed since ancient times and is one of the most basic phenomena, it took its present form by developing and changing in trade in the globalising and changing world. In addition to the great benefits that external trade provides to the economy of the countries, there are also negative effects. In this context, countries implement external trade policies in accordance with the economic system they have adopted within the framework of historical conditions and in accordance with the world conjecture. Countries apply two basic methods in their international trade relations as free trade policy and protectionist trade policy. According to current conjecture in the world, protectionist and liberalist policies, which date back to as old as the existence of international trade have followed a course in which protectionist policies have applied as priority time to time; on the other hand, liberal policies have applied as priority time to time. Along with the changes and development in the world, these policies have come to the present day by changing and developing. It is observed that while protectionist politics are dominant in economic expansion period. Our study is based on periodically specify and comparing the liberal and protectionist policies that dominate world trade and Turkish foreign trade form in the past and present.