Cumhuriyet Halk Partisi'nin 31 mart 2019 yerel seçim stratejisi: Tunç Soyer seçim kampanyası
31 march 2019 Republican People's Party's local election strategy: Tunç Soyer's election campaign
- Tez No: 751076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ÖZGÖREN KINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Kampanyalar, Yerel Seçimler, CHP, Tunç Soyer, Political Campaign, Local Elections, Republican People's Party, Tunc Soyer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Siyasal kampanyalar üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde seçim kampanyalarını bütüncül bir boyutta ele alan çalışmaların oldukça sınırlı olduğu görülmüştür. Seçim kampanyalarını bütüncül boyutta ele almak amacıyla yazılan bu tez, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Tunç Soyer'in seçim kampanyasına odaklanmıştır. Soyer'in seçim kampanya stratejisini anlaşılır kılmak amacı ile kampanyanın uygulama ve tasarlama aşamaları birlikte ele alınmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle Soyer'in seçim kampanyasında kullanılan afiş, bildiri, broşür, seçim beyannamesi gibi dokümanlar incelenmiştir. Kampanyanın tasarlama ve uygulama boyutunda görev alan kişiler ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Böylece seçim kampanyası bütüncül bir boyutta ele alınmaya çalışılarak kampanya stratejisi anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde siyasal kampanya kavramı üzerinde durulmuş ve seçim kampanyasının aşamaları ele alınmıştır. İkinci bölümde Türkiye'deki yerel seçimler tarihçesi incelenerek 1963 yılından sonra belediye başkanlarının doğrudan halk tarafından seçilmesinden sonraki yerel seçimler ve seçim kampanyaları ele alınmıştır. Son bölümde Tunç Soyer'in seçim kampanyası incelenerek İzmir yerel sonuçları ile birlikte değerlendirilmiştir. Tunç Soyer'in seçim kampanyasını özgün kılan unsurlar ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Regarding the studies on political campaigns, it is observed that the ones that deal with election campaigns with a holistic dimension are quite limited. Written in a holistic dimension, this thesis focuses on the election campaign of Tunç Soyer, who was the Republican People's Party (CHP) İzmir Metropolitan Municipality Candidate in the 31 March 2019 local elections. To make Soyer's election campaign understandable, the implementation of his strategy is explored holistically in this thesis. Within the scope of the study, firstly, documents such as posters, notices, brochures, election manifestos used in his campaign have been comparatively examined. Afterwards, results of the semi-structured interviews which were conducted with the people involved in the design and implementation of the campaign are presented. Thus, Soyer's local election campaign strategy has been analysed with a holistic dimension. This thesis consists of three parts. In the first part, the concept of political campaign is explained, and the stages of the election campaign are respectively discussed. In the second part, the history of local elections in Turkey, and local elections and election campaigns after the direct election of mayors directly by the people since 1963 are presented. In the last part of the thesis, Tunç Soyer's election campaign is examined through the discussions with the local election results of İzmir.