Totalitarizmin kavramsal ve kuramsal incelemesi: Kuzey Kore örneği
Conceptual and theoretical analysis of totalitarianism: The case of North Korea
  1. Tez No: 751079
  2. Yazar: ESRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Analizi, Sartori Geleneği, Üç Düzeyli Kavramlar, Totalitarizm, Kuzey Kore, Concept Analysis, Sartori Tradition, Three Level Concepts, Totalitarianism, North Korea
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bir kavramı incelemeye başladığımızda o kavramın doğasını da incelemeye başlarız. Bu doğa soyut ve karmaşıktır, kavramın analizi bu yüzden çok önemlidir. Soyut ve karmaşık olan bu doğa kolay bir şekilde çözümlenmez. Kavram analizi yöntemleri bu çözümlemede elimizdeki en kullanışlı araçlardır. Sartori geleneği içerisinde yapılan kavramsal analiz yöntemi ise bu tez çalışmasındaki en önemli araçtır. Bu tez çalımasında, bir kavram olarak Totalitarizm incelenmiş ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) örneği üzerinde işlemselleştirilmiştir. Kavramlar çok boyutlu ve çok düzeyli yapıya sahip olgulardır. Kavramın çok boyutlu yapısı içerisinde kavramın niteliklerine ulaşırız. Kavramın niteliklerinin birbiri ile ilişkisi sonucunda kavram yapısına ulaşırız. Bu yüzden kavramın boyutlarının ve ilişkilerinin tespiti elde edilen sonucu doğrudan etkileyen önemli unsurlardır. Totalitarizm kavramı Sartori geleneği dorultusunda üç düzeyli bir kavram olarak ele alınmıştır. Tezin bölümleri üç düzeyli yapıya göre oluşturulmuştur. Tezin ilk bölümünde kullanılan yöntem hakkında bilgi verilmiştir. Kavram yapısı dediğimizde iki arketipsel kavram yapısından bahsediyoruz; gerek-yeter şart kavram yapısı ve aile benzerliği kavram yapısı. Bir kavramın kavramsallaştırılması ve bu kavramsallaştırılmaya göre kullanımının gerçekleştirilmesi bilimsel literatürdeki birikim ve geçerlik için değerlidir. Kavramsallaştırma yöntemi doğrultusunda kavramın ilk düzeyinde totalitarizm süreklilik ölçeği üzerinde incelenmiştir. Bu düzeyde kavramın tanım çerçevesi daraltılmaya çalışılmış ve gri alan incelemesi yapılmıştır. Kavramın ikinci düzeyinde totalitarizmin boyutları tespit edilmiştir. Boyutlar arası ilişkinin incelenmesi sonrasında kavramın gerek-yeter şart kavram yapısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Tezin dördüncü yani son bölümünde ise kavramın üçüncü düzeyi incelenmiştir. Kavramın gösterge düzeyinde Kuzey Kore örneği ele alınarak, ikinci düzeyde tespit edilen boyutların varlığına bakılmıştır. Tespit edilen her bir boyutun Kuzey Kore'de var olduğu görülmüştür. Boyutların ülkedeki göstergeleri örnekler ile verilmiştir.
Özet (Çeviri)
To analyze a concept, we need to analyze the structure of that concept. This structure is abstract and complex, that is why the analysis of the concept is so important. This structure which is abstract and complex, is not easily analysed. Concept analysis method is the most functional tool to realize this analysis. The conceptual analysis method in the Sartori tradition is an essential in this thesis. Totalitarianism as a concept has been explored and tried to be operationalized by the example of the Democratic People's Republic of Korea (North Korea). Concepts are multidimensional and multi-level phenomena. By reviewing the literatüre on totalitarianism we extract the attributes of the concept within to multidimensional structure. After analyzing the relationship between the attributes of the concept, we reach the concept structure. Therefore, the determination of the dimensions as well as the levels of the concept are crucial factors for concept analysis. The concept of totalitarianism has been handled as a three-level concept in line with the Sartori tradition. The chapters of the thesis are formed according to this three-level structure. In the first part of the thesis, information about the method used is given. With regard to the concept structure, we are talking about two archetypal concept structures; necessary- sufficient condition concept structure and family resemblance concept structure. The conceptualization of a concept and the realization of its use according to this conceptualization are indispensable for the scientific validity of the scientific thesis. In line with the conceptualization method, totalitarianism was examined on the continuum scale at the first level of the concept. At this level, the definition framework of the concept was tried to be narrowed and a gray zone analysiswas made. At the second level of the concept, the dimensions of totalitarianism have been determined. After examining the relationship between dimensions, it has been determined that the concept has a necessary-sufficient concept structure. In the fourth, the last part of the thesis, the third level of the concept has been examined. At the third level of the concept, the North Korea example was taken and the existence of the dimensions determined at the second level was researched. It has been observed that each detected dimension exists in North Korea. The indicators of the dimensions in the country are given with examples.