Temel cimnastik eğitiminde müzikli koordinasyon çalışmalarının çocuklarda denge performansına ve ritim becerilerine etkisi
The effect of musical coordination studies on balance performance and rhythm skills in children in basic gymnastics education
  1. Tez No: 751133
  2. Yazar: SİNEM YÜRÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ASMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Temel cimnastik, müzik, ritim, denge, koordinasyon, Basic gymnastics, music, rhythm, balance, coordination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı temel cimnastik eğitiminde müzikli koordinasyon çalışmalarının çocuklarda denge performansına ve ritim becerilerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Ön test-son test kontrol gruplu deneysel desende yürütülen bu çalışma Manisa Spil Spor Merkezi'nin cimnastik salonunda, ön test-son test ölçüm haftaları da dahil olmak üzere 11 hafta süre ile, yaşları 9-12 arasında değişen ve en fazla 2 yıl cimnastik eğitimi almış 10 kişilik deney grubu ve 10 kişilik kontrol grubuyla gerçekleştirilmiştir. Denge skorları Y-denge testi ile, ritim ölçümleri Ritmik Yetkinlik Analiz Testi ile ölçülmüştür. Bulgular: Ölçümlerin dışında kalan dokuz haftalık çalışmalar sonucunda hem deney hem de kontrol gruplarının ön test-son test ritim ölçümleri ve denge skorları arasında anlamlı fark elde edilmiştir. Gruplar arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar: Müzikli koordinasyon çalışmalarının standart cimnastik programı doğrultusunda denge ve ritim gelişimi açısından benzer sonuçlar verdiği ancak standart programdan daha etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Fakat müziğin, insan üzerinde psikolojik ve motivasyonel faydalarının olduğu birçok çalışmayla kanıtlandığı için sporun içerisinde çeşitli şekillerde kullanılıp yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Thesis Title: THE EFFECT OF MUSICAL COORDINATION STUDIES ON BALANCE PERFORMANCE AND RHYTHM SKILLS IN CHILDREN IN BASIC GYMNASTICS EDUCATION Name of Student: Sinem YÜRÜK Advisor: : Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ASMA Department: Department of Physical Education and Sports 2. ABSTRACT Aim: The aim of this research is to examine the effects of musical coordination studies on balance performance and rhythm skills in children in basic gymnastics education. Material and methods: This study, which was carried out in an experimental design with a pretest-posttest control group, was carried out in the gymnasium of Manisa Spil Sports Center for 11 weeks, including the pretest and posttest measurement weeks, aged 9-12 years old, who received gymnastics training for a maximum of 2 years. It was carried out with an experimental group of 10 people and a control group of 10 people. Balance scores were measured with the Y-balance test, and rhythm measurements were measured with the Rhythmic Competence Analysis Test. Results: As a result of the nine-week studies, which were excluded from the measurements, a significant difference was found between the pretest-posttest rhythm measurements and balance scores of both the experimental and control groups. The difference between the groups was not statistically significant. Conclusion: It was concluded that musical coordination exercises gave similar results in terms of balance and rhythm development in line with the standard gymnastics program, but it was not more effective than the standard program. However, since it has been proven by many studies that music has psychological and motivational benefits on people, it should be used and spread in various ways in sports.