Süreklilik kavramı bağlamında covid-19 salgınının denetçi görüş ve raporlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the covid-19 output on auditor's opinions and reports within the context of continuity concept
  1. Tez No: 751191
  2. Yazar: AYDAN ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ERKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Süreklilik, Bağımsız Denetim, Covid 19, Denetim raporları, Continuity, Independent Audit, Covid 19, Audit reports
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen Covid 19 salgını, işletmeleri etkilemesinin yanı sıra bağımsız denetim çalışmalarını da etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı, bağımsız denetim raporları incelenerek süreklilik kavramı bağlamında Covid-19 salgının denetçi görüş ve raporlarına olan etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada, 2016-2020 yıllarında BIST 500'de yer alan şirketlerin beş yıllık bağımsız denetim raporları nicel analiz yöntemi ve nitel analiz yöntemlerinden içerik analizi kullanılarak incelenmiştir. Tüm sektörlerde işlem gören ve raporlarına ulaşılan 2244 şirketin bağımsız denetim raporları ve bu raporlardaki görüşleri süreklilik kavramı bağlamında incelenerek Covid 19'un etkisi araştırılmıştır. Yapılan araştırmada, denetçi raporlarında süreklilik ve Covid 19 ile ilgili açıklamalara yer verildiği, raporların büyük bölümünde Covid 19'a sadece atıfta bulunulduğu ve işletmenin sürekliliği ile denetçi görüşlerinin salgından büyük oranda etkilenmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Covid 19 epidemic, which emerged in Wuhan, China in December 2019 and affected the whole world, affected the independent audit studies as well as affecting businesses. The aim of this study is to examine the independent audit reports and to reveal the effect of the Covid-19 epidemic on the auditor's opinions and reports in the context of the concept of continuity. In the study, the five-year independent audit reports of the companies included in the BIST 500 in the years 2016-2020 were examined using the quantitative analysis method and content analysis, one of the qualitative analysis methods. The independent audit reports of 2244 companies, which are traded in all sectors and whose reports can be accessed, and the opinions in these reports were examined in the context of the concept of continuity, and the effect of Covid 19 was investigated. As a result of the research, it was seen that the auditors' reports included explanations about continuity and Covid 19, that most of the reports only referred to Covid 19, and that the continuity of the business and the auditor's opinions were not greatly affected by the epidemic.