Türkiye'de aile hekimliği asistanlarının yaşlıda depresyon ile ilgili bilgi düzeyleri ve tutumlarını incelemek
The aim of this study was to determine the level of knowledge and the attitude of family medicine residents being trained in Turkey on depression in the elderly
  1. Tez No: 751470
  2. Yazar: SÜMEYYE IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlıda depresyon, Aile hekimliği, Psikiyatri rotasyonu, Depression in the elderly, Family medicine, Psychiatric rotation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Türkiye'de aile hekimliği asistanlarının yaşlıda depresyon ile ilgili bilgi düzeyleri ve tutumlarını incelemek. Gereç ve yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı nitelikte planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de tam zamanlı aile hekimliği ve sözleşmeli aile hekimliği bilim alanında uzmanlık eğitimi almakta olan asistan hekimler oluşturmaktadır. Çalışmaya gönüllülük esasına göre dahil olan toplamda 287 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Araştırmanın veri toplama formu online anket yöntemi ile Google formlar üzerinden araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Online veri formunda; sosyodemografik bilgiler, asistanlıkta psikiyatri rotasyonu alma durumu, yaşlı sağlığı eğitimi alma durumu, yaşlıda depresyon risk faktörleri, genel bilgiler ve 5 klinik vaka sorusu sorulmuştur. İstatistiksel değerlendirme IBM SPSS 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: %62'si kadın, %38'i erkek olmak üzere toplamda 287 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Katılımcıların %45,3'ü psikiyatri rotasyonu almıştır, %34,1'i yaşlı sağlığı eğitimi almıştır. Psikiyatri rotasyonu alanların toplam risk faktörü ve genel bilgi puanında psikiyatri rotasyonu almayanlardan daha yüksek puan almıştır ve istatistiksel anlamlı fark çıkmıştır (p=0,025) (p=0,047). Sonuç: Aile hekimliği asistanlarına yaşlıda depresyon ile ilgili bilgi düzeylerinin ölçüldüğü çalışmamızda; bilgi düzeylerinin yeterli olduğu ama vakalara verilen doğru cevapların azlığı yetersiz klinik tecrübe ile ilgili olduğunu düşündürdü. Psikiyatri rotasyonu alanlarda daha yüksek oranda doğru cevap verilesi, psikiyatri rotasyonun aile hekimliği eğitimindeki önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the level of knowledge and the attitude of family medicine residents being trained in Turkey on depression in the elderly Materials and methods: This study was planned as a descriptive study. The population of the research consists of family medicine assistants who were receiving full-time specialization training in Turkey, when the study was conducted. A total of 287 family medicine residents participated in the study on a voluntary basis. The data collection form of the research was created by researcher through Google forms as an online survey method. The online data form consists of questions about sociodemographic information, status of receiving psychiatry rotation in residency, status of receiving training on elderly health, risk factors for depression in the elderly, general information and 5 clinical case questions. The data were analyzed in the SPSS (version 20.0 for Windows, SPSS Inc. Chicago, IL) statistics program. Results: A total of 287 family medicine residents, 62% female and 38% male, participated in the study. 45.3% of the participants received psychiatry rotation, 34.1% received training on elderly health. Those who received psychiatry rotation scored higher in total risk factor and general knowledge scores than those who did not receive psychiatry rotation, and there was a statistically significant difference (p=0.025) (p=0.047). Conclusion: In our study, in which the level of knowledge of family medicine residents about depression in the elderly was measured; The fact that the level of knowledge was sufficient but the lack of correct answers to the cases suggested that it was related to insufficient clinical experience. The higher rate of correct answers in those in psychiatry rotation reveals the importance of psychiatry rotation in family medicine education.