Ankara Ticaret Odası örneğinde dijital dönüşüm ve bu sürece katkıda bulunan ekonomik değişkenlerin nedensellik analizi ile incelenmesi
Digital transformation in the example of Ankara Chamber of Commerce and analyzing the economic variables contributing to this process with causality analysis
- Tez No: 751511
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, E-Devlet Uygulamaları, Sayısallaştırma, Dijital Kültür, Granger Nedensellik Testi, Digitization, E-Government Applications, Digital Culture, Granger Causality Test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsanoğlu gelişme aşamalarının en hızlı ve karmaşık sürecinin içindedir. Bu dönem dijital çağ/devir olarak adlandırılmakta olup, insanlığın toplu olarak yaşayabilmesinin önemli bir aracı olan devlet organizasyonunun da büyük bir hızla değişime uğramasına neden olmuştur. Kamu sektörüne, organizasyonlara bakış açısını ve yüklediğimiz anlamları değiştiren bu süreç, dinamik ve sürekli şekilde kendini yenileyen bir süreçtir. Küresel düzeyde artan rekabet ve gelir paylaşımı savaşında, ülkeler dijitalleşme sürecini uyum sağlamak ve yeni teknolojiler üretmek ve onları kontrol altına almak durumundadır. Bu çalışmada dijitalleşme sürecinin kavramsal ve kuramsal çerçevesi ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve kamu kurumlarında dijital dönüşüm ile Türkiye pratiği dijital dönüşüm projeleri üzerinden kapsamlı şekilde tartışılmıştır. Uygulama boyutunda ise mikro ve makro düzeyde iki farklı analiz gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda mikro ölçekte, Ankara Ticaret Odası'nın dijitalleşme aksiyonları ve projeleri tartışılarak, değerlendirmeler yapılmış; makro düzeyde ise Nedensellik Analizi ile ülke grupları itibarıyla Gayri Safi Milli Hasıla (GDP) ile Ar-Ge harcamaları ve e-devlet kullanım düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ulaşılan sonuç, Dumitrescue ve Hurlin nedensellik testi çerçevesinde, Gayri Safi Milli Hasıla ile Ar-Ge harcamaları ve E-Devlet hizmetlerinin kullanım düzeyi arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu yönündedir. Yani, Gayri Safi Milli Hasıla, Ar-ge harcamaları ve e-devlet hizmetlerinin yaygın kullanımını belirleyici bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır bir başka deyişle gayri Safi Milli Hasıla, hem ar-ge harcamalarının hem de e-devlet hizmetinin yaygın olarak kullanımının Granger nedenidir.
Özet (Çeviri)
Mankind is in the fastest and most complex process of development stages. This period is called the digital age. It has caused a rapid change in the state organization, which is an important tool for humanity to live collectively. This process, which changes the perspective and meanings we attach to the public sector and organizations, is a dynamic and constantly renewing process. In the war of increasing competition and income sharing at the global level, countries have to adapt the digitalization process and produce new technologies and take them under control. In this study, the conceptual and theoretical framework of the digitalization process has been discussed in detail and the practice of the government institutions and Türkiye has been extensively discussed over digital actions. In the application dimension, two different analyzes were carried out at the micro and macro level. In this context, on a micro scale, digitalization actions and projects of Ankara Chamber of Commerce were discussed, and evaluations were made; At the macro level, the relations between GDP, R&D expenditures and e-government usage levels were examined by country groups with Causality Analysis. The result is that there is a one-way causality relationship between GDP and R&D expenditures and the level of use of E-Government services, within the framework of Dumitrescue and Hurlin causality test. In other words, GDP (per capita income), R&D expenditures and widespread use of e-government services emerge as the determining factors. GDP per capita is the granger cause of both R&D expenditures and widespread use of e-government services.