Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları ve engellerinin belirlenmesi
Determination of the attitudes and obstacles of nurses working in the intensive care unit against evidence-based nursing
- Tez No: 751646
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DEMİRDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanıta dayalı hemşirelik, Yoğun bakım ünitesi, Engel, Hemşire, Evidence-based nursing, Intensive care unit, Barrier, Nurse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarını ve engellerini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, bir şehir hastanesinde çalışan; anestezi ve reanimasyon, çocuk, dahiliye, kalp ve damar cerrahisi, koroner, postoperatif, yenidoğan ve yoğun bakımda çalışan 162 hemşire arasından, araştırmaya gönüllü katılan 129 hemşire oluşturmuştur. Hemşirelerin Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği ortalama puanı 61,93 bulunarak hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının iyi düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Kalp ve Damar Cerrahisi yoğun bakımında görev yapan hemşirelerin İnanç alt boyut puan ortalamaları; Postoperatif yoğun bakım, dahiliye, anestezi ve reanimasyon yoğun bakımında görev yapanlara göre anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Bilimsel araştırmada yer alma isteği olanların İnanç, Uygulama Niyeti, Duygular ve toplam alt boyut puan ortalamaları; olmayanlara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Bilimsel etkinliğine bildiri ile veya dinleyici olarak katılanların toplam puan ortalaması ve İnanç alt boyut puan ortalaması organizasyon görevlisi olarak katılanlara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Hemşire alt boyut puan ortalaması ile Hemşirelerin Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeğine ait tüm puan ortalamaları arasında negatif yönde zayıf derecede anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. Bilimsel etkinliğe katılanların Hemşire alt boyut puan ortalamaları, katılmayanlara göre anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi (p=0,014). Sonuç olarak, lisans ve üzeri eğitimi olan, bilimsel araştırmada yer almak isteyen ve bildiri ya da dinleyici olarak bilimsel etkinliğe katılan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumunun daha olumlu olduğu, KDHYTÖ puanı ile EÖ puanı arasında negatif anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Yoğun bakım hemşirelerinin KDH'a yönelik tutumlarını ve engelleri belirleyen araştırmaların yapılması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the attitudes and barriers of nurses working in the intensive care unit towards evidence-based nursing. The participants of the study were selected among 162 nurses working in a city hospital, who were working in anesthesia and reanimation, pediatrics, internal medicine, cardiovascular surgery, coronary, postoperative, neonatal and intensive care units, A total of 129 nurses participated voluntarily in this research. Mean Attitudes towards Evidence-Based Nursing Scale score was 61,93 and the attitude of the nurses towards evidence based nursing was found to be in a good level. Faith sub-dimension mean scores of nurses working in the cardiovascular surgery intensive care unit were found to be significantly higher than those working in the postoperative intensive care, internal medicine, anesthesia and reanimation intensive care units. Belief, intention to practice, emotions and total sub-dimension mean scores of those who want to take part in scientific research were found to be significantly higher than those who did not. The total score average and the belief sub-dimension score average of those who participated in the scientific event with a paper or as a listener were found to be significantly higher than those who participated as an organization officer. It was observed that there was a weakly significant negative correlation between the nurse sub-dimension mean score and the mean score of the Nurses' Attitudes towards Evidence-Based Nursing Scale. Nurse sub-dimension mean scores of those who participated in the scientific activity were found to be significantly higher than those who did not participate (p=0.014). As a result, it has been determined that the attitudes of nurses with bacheler's degree or higher degrees, those who want to take part in scientific research and those who participate in scientific activities as presentations or listeners, have a more positive attitude towards evidence-based nursing, and that there is a significant relationship between the Attitudes towards Evidence-Based Nursing Scale score and the Obstacles Scale score. It is suggested that researches should be conducted to determine the attitudes and barriers of intensive care nurses towards evıdence-based nursing.