Çağdaş bir İslâm düşünürü olarak Fazlurrahman'ın Kelâmi anlayışı
The Kalami understanding of Fazlurrahman as a contemporary Islâmic thinker
  1. Tez No: 751762
  2. Yazar: EBUZER BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH GECİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fazlurrahman, Kelâm, ”Yeni İlm-i Kelâm, ”Kelâmda Sosyal Konular, Fazlurrahman, Kalam, ”New Science of Kalam, ”Social Issues in Kalam
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam ve İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Geçmişten bugüne kadar bütün dinler hakkında ortaya atılan birçok düşünce meydana gelmiştir. Bunların bazıları kitaplara dayalı olsa da birçoğu insanların kendi çıkarları doğrultusunda şekillenmiştir. Küçük yaşlardan itibaren İslâmî ilimlerle ilgilenen Fazlurrahman bütün bu noktaları incelemeye başlamış ve kendine göre gördüğü yanlışların nasıl düzeltileceğine dair önerilerde bulunmuştur. Bu konuda birçok eser yazan Fazlurrahman'ın fikirlerine katılanlar olduğu kadar katılmayanlarda da vardır. Fakat görüşlerine katılmayanların sayısının daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun sebebi Fazlurrahman'ın her konuya farklı bakış açısı getirmeye çalışmış olmasından ve geleneği sert bir şekilde eleştirmesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle İslâm kaidelerden hadîs, kader, mucize ile ilgili söyledikleri toplumdaki İslâm inancını zedeleyecek niteliktedir. Fazlurrahman toplumun, Kur'ân temelli yapısının daha önemli olduğunu belirterek geleneğin getirmiş olduğu birikimi yeri gelmiş yok saymış yeri gelmiş ağıt bir şekilde eleştirmiştir. Fazlurrahman, Kur'ân merkezli anlayışla ayetlerin insanlara öğretilerini kendi bakış açısı ile tarihsel bir anlayış ile belirtmeye çalışmıştır. Fazlurrahman, eserlerinde geleneği her konuda eleştirdiği için onun bu tarzını yeni bir dini anlayış olarak algılayanlar da olmuştur. Bu çalışmanın amacı Fazlurrahman'ın kelâmî fikirlerini ve anlayışlarını ortaya koyarak günümüz kelâm anlayışına dair görüşlerini incelemek ve değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, many ideas have emerged about all religions. Although some of them are based on books, many of them are shaped by people's own interests. Fazlurrahman, who was interested in Islamic sciences from an early age, started to examine all these points and made suggestions on how to correct the mistakes he saw in his own way.While there are those who agree with the ideas of Fazlurrahman, who wrote many works on this subject, there are also those who disagree. However, it is seen that the number of those who do not agree with their views is higher. The reason for this is that Fazlurrahman tried to bring a different perspective to each subject and criticizes the tradition harshly.Especially what they say about the hadith, destiny and miracle from the Islamic rules is of a nature to damage the Islamic belief in the society. Fazlurrahman stated that the Qur'an-based structure of the society is more important, and lamentably criticizes the accumulation brought by the tradition.Fazlurrahman tried to indicate the teachings of the verses to people with a historical understanding with his own perspective, with a Qur'an-centered understanding. Since Fazlurrahman criticizes the tradition in every aspect in his works, there are also some who perceive this style of his as a new religious understanding.The aim of this study is to examine and evaluate Fazlurrahman's views on today's kalam understanding by revealing her ideas and understandings.