Kolesteatomalı kronik otit tanısıyla opere edilen hastaların chole sınıflamasına göre değerlendirilmesi
Evaluation of patients operated for chronic otitis media associated with cholesteatoma according to chole classification
- Tez No: 751769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: ChOLE, Kolesteatom, Mastoidektomi, Orta Kulak, ChOLE, Cholesteatoma, Mastoidectomy, Middle Ear
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Çalışmamızda Kasım 2011 ile Mart 2020 tarihleri arasında kolesteatomalı kronik otit nedeniyle opere edilen hastaların demografik, klinik özelliklerini ve komplikasyonları gözden geçirilmiştir. Verilerin ChOLE kriterlerine göre sınıflandırılması, postoperatif erken ve geç dönem fonksiyonel sonuçların değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Belirtilen sürede operasyonu yapılan vakaların verilerine ulaşılarak, retrospektif şeklinde tarandı. Hastaların epikriz ve ameliyat notları, odyolojik tetkikleri ve radyolojik görüntülemeleri değerlendirilerek verilere ulaşıldı. Ameliyat notları üzerinden yapılan taramalarda, kolesteatom tanısı konulan vakalar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: 141 vakalık seride ChOLE sınıflamasına göre değerlendirildiğinde kolesteatomun yerleşim yeri açısından en sık Ch 3, evre olarakta en sık evre 2 olarak değerlendirildi. Yapılan operasyon şekline bakıldığında açık kavite timpanomastoidektomi en sık (% 66) tercih edilen cerrahi prosedür olarak görüldü. Fonksiyonel sonuçlar değerlendirildiğinde postoperatif sonuçların en çok ossiküler zincir durumu ile ilişkili olduğunu ve geç dönem işitme sonuçlarımızın erken döneme göre daha iyi olduğu görüldü. Sonuç: Bulgular değerlendirildiğinde kolesteatom yayılımı ile operasyon şekli arasında anlamlı bir ilişki bulundu. İntakt kanal yapılan hastalarda nüks oranı açık kavite TM yapılan hastalara göre daha yüksek oranda bulundu. Postoperatif işitme sonuçlarına bakıldığında geç dönem işitme sonuçlarımız daha iyi olduğu görüldü. Güncel kolesteatom sınıflamaları, kolesteatomun yaygınlığına göre cerrahların ameliyat sırasında doğru yaklaşıma karar vermesini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca kolesteatom sınıflandırmaları, farklı cerrah ve merkezler arasında cerrahi ve odyometrik sonuçların karşılaştırılmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte sınıflamalar her türlü akedemik çalışma için yapılabilecek karşılaştırma için ortak bir dilin konuşulması açısından faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the demographic and clinical characteristics and complications of patients who were admitted to the hospital due to chronic otitis media and operated for cholesteatoma between November 2011 and March 2020, to classify the obtained data according to the ChOLE criteria, and to evaluate our postoperative early and late functional outcomes. Materials And Methods: Hospital files of the cases that were operated within the specified time were accessed and the cases were scanned retrospectively. Epicrisis and surgery notes of the patients, audiological examinations and radiological imaging findings were evaluated. Based on surgical notes, cases diagnosed with cholesteatoma were included in the study. Results: A total of 141 cases were evaluated according to the ChOLE classification. Ch 3 was the most common localization of cholesteatoma and stage 2 was the most common stage. Open cavity tympanomastoidectomy (TM) was the most common surgical procedure preferred (66%). When the functional outcomes were evaluated, it was seen that the postoperative results were mostly associated with the ossicular chain condition and late hearing outcomes were better compared to the early period. Conclusion: According to the results of the present study, a significant correlation was found between the extent of cholesteatoma and type of surgery. Recurrence rate was higher in patients who underwent intact canal TM compared to patients who underwent open cavity TM. With respect to postoperative hearing outcomes, late outcomes were better compared to the early period. Current cholesteatoma classifications aim to make it easier for surgeons to decide on the correct intraoperative approach according to the extent of cholesteatoma. In addition, cholesteatoma classifications allow comparison of surgical and audiometric results between different surgeons and centers. Furthermore, standardized classifications will also be useful in terms of a common language for comparisons between different academic studies.