Propolis, Chitosan ve Theobromine'in antibakteriyel aktivitesinin ve remineralizasyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of antibacterial activity and remineralization properties of Propolis, Chitosan and Theobromine
- Tez No: 751877
 - Danışmanlar: PROF. DR. ELİF BAHAR TUNA İNCE
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel, remineralizasyon, propolis, kitosan, teobromin, Antibacterial, remineralization, propolis, chitosan
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 232
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, propolis, kitosan ve teobromin doğal materyallerinin yapay başlangıç çürükleri üzerinde remineralizasyon etkinliğinin ve antibakteriyel etkinliğinin Mikro-CT ve CLSM yöntemleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Çekilmiş 20 yaş dişleri üzerinde bukkal ve lingualde olacak şekilde çalışma pencereleri oluşturularak bu alanlarda yapay mine çürükleri oluşturuldu. Diş örnekleri 8 gruba ayrıldı (n=2). 1.ve 2. grup propolis (100µg/ml, 200µg/ml) 3. ve 4. grup kitosan (1,25mg/ml, 2,5mg/ml) 5. ve 6. grup teobromin (100mg/L, 200mg/L) 7. grup Colgate Total NaF içerikli diş macunu ve 8. grup yapay tükürük olacak şekilde gruplar oluşturuldu. Dişler başlangıç, yapay çürük ve pH siklusu sonrası mikro-CT taramaları ile incelendi. Analizler Kruskall Wallis, Friedmann's ve Wilcoxon sign analizleri ile istatistiksel olarak incelendi. Materyallerin antibakteriyel etkinliği incelemeleri için S mutans bakterileri hidroksiapatit diskleri üzerinde inkübe edilerek biyofilm oluşturuldu. Solüsyonların uygunalanması sonrası CLSM ile elde edilen görüntüler COMSTAT2.1 programı ile incelenerek biyokütle ölçümleri yapıldı. Bu ölçümler sonrası Kruskall Wallis ve Dunn's analizleri ile istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Mikro-CT analizleri sonucunda fluorid, propolis (200µg/ml), kitosan (1,25mg/ml ve 2,5mg/ml) ve teobromin (100mg/L, 200mg/L) gruplarının demineralizasyon aşamasına göre remineralizasyon aşamasında görülen artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. (p≤0.05). Propolis 100µg/ml grubunun ise demineralizasyon ile remineralizasyon aşamaları arasındaki mineral farkı instatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). CLSM incelemelerinde; propolis grupları, teobromin ve fluorid grupları canlı hücre sayısı açısından negatif kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p≤0.05). Kitosan 2,5 mg/ml grubunun canlı hücre sayısı, Propolis 100 mikrogram/ml, Propolis 200 µg/ml ve pozitif kontrol gruplarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p≤0.05). Sonuç: Propolis 100µg/ml ve 200µg/ml gruplarının antibakteriyel etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kitosan (1,25mg/ml, 2,5mg/ml) ve teobromin 100mg/L gruplarının remineralizasyon potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir. Propolis 200µg/ml grubunun da remineralizasyon etkisine sahip olduğu gözlenmiştir. Propolis, kitosan ve teobrominin belirlenen dozlarda başlangıç mine çürüğünün önlenmesinde etkin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis study was carried out to compare the remineralization efficiency of propolis, chitosan and theobromine natural materials on artificial initial caries and the antibacterial activity with Micro-CT and CLSM methods. Materials and Methods: Buccal and lingual working Windows were created and artificial enamel caries were created in these areas on the extracted wisdom teeth. Tooth samples were divided into 8 groups (n=2). 1st and 2nd groups were propolis (100µg/ml, 200µg/ml), 3rd and 4th groups were chitosan (1.25mg/ml, 2,5mg/ml) 5th and 6th groups were theobromine (100mg/L, 200mg/ml) L) as 7th group was Colgate Total NaF-containing toothpaste and 8th group was artificial saliva. Teeth were examined with micro-CT scans at baseline, after demineralization and after pH cycle. The analyzes were statistically analyzed using Kruskall Wallis, Friedmann's and Wilcoxon sign analysis. To examine the antibacterial activity of the materials, S mutans bacteria were incubated on hydroxyapatite discs to form a biofilm. After the solutions were approved, the images obtained with CLSM were examined with the COMSTAT2.1 program and biomass measurements were made. After these measurements, Kruskall Wallis and Dunn's analyzes were statistically analyzed. Results: As a result of micro-CT analysis, the increase in fluoride, propolis (200µg/ml), chitosan (1.25mg/ml and 2.5mg/ml) and theobromine (100mg/L, 200mg/L) groups in the remineralization stage compared to the demineralization stage was statistically significant. (p≤0.05). In the propolis 100µg/ml group, the mineral difference between demineralization and remineralization stages was not statistically significant. (p>0.05). In CLSM reviews; the propolis groups, theobromine and fluoride groups were compared with the negative control group in terms of viable cell count, it was concluded that it was statistically significantly lower (p≤0.05). The viable cell count of the Chitosan 2.5 mg/ml group was found to be significantly higher than the Propolis 100 µg/ml, Propolis 200µg /ml and Positive control groups (p≤0.05). Conclusion: It was determined that the 100µg/ml and 200µg/ml groups of propolis had antibacterial effects, while the chitosan (1.25mg/ml, 2.5mg/ml) and theobromine 100mg/L groups had remineralization potential. It has been observed in the study that the 200µg/ml propolis group can also have a remineralization effect. It was concluded that propolis, chitosan and theobromine were effective in preventing initial enamel caries at the determined doses.