İstismarcı yönetim tarzının örgütsel sapma davranışlarına etkisi : Asistan hekimler örneği
The effect of abuser management style on organizational deviation behaviors: An example of assistant physicians
  1. Tez No: 751914
  2. Yazar: MERVE AŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA ALPER AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İstismarcı Yönetim, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Örgütsel Sapma, Asistan Hekimler, Abusive Supervision, Anti-productive Work Behaviors, Organizational Deviation, Assistant Physicians
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, istismarcı yönetim tarzının örgütsel sapma davranışı üzerine olan etkisini asistan hekimler üzerinde incelemektir. Araştırmanın evrenini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan asistan hekimler oluşturmuştur. Veriler, üç bölümden oluşan anket veri toplama aracı ile toplanmıştır. Bu ankette; kişisel bilgi formu, üretim karşıtı iş davranışları ölçeği ve istismarcı yönetim ölçeği yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Ver. 22.0) programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, ortalama, standart sapma, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. İkili karşılaştırmalarda bağımsız gruplar için t-Testi ve Mann- Whitney U Testi kullanılırken, çoklu karşılaştırmalarda ise MANOVA ve Kruskal-Wallis H Testi kullanılmıştır. Parametrik olmayan testler gruplardaki kişi sayısı dağılımlarının dengeli olmadığı durumlarda tercih edilmiştir. Bütün analiz sonuçları için anlamlılık düzeyi < 0.05 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %41.5'i 1-2 yıldır asistan hekim olarak çalışmaktadır. Katılımcıların %43.4'ü mevcut kurumda 1-2 yıldır çalışmakta, %35.8'i 4-6 arasında aylık nöbetçi, %79.2'si haftada 51 saat ve üzeri çalışmaktadır. Asistan hekimlerin %43.4'ü“ağır”bir iş yüküne sahip olduğunu, %88.1'i kesintisiz çalışma saatlerinin 24 saatten fazla olduğunu, %42,8'i yöneticilerin“bazen”işle ilgili düşüncelerini dikkate aldıklarını, %39'u iş ve iş doyum düzeylerinin“iyi”olduğunu belirtmiştir. Örgütsel sapma açısından, uzmanlık alanlarına göre, cerrahi branş asistanlarında örgütsel sapma boyutlarından sabotaj ortalama puanları dahili branş asistanlarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Cinsiyete göre, kötüye kullanma ortalamasının erkek asistanlarda anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. İstismarcı yönetim açısından, iş yükü ağır olanlarda; kesintisiz çalışma saati 12-24 saat ve 24 saatten fazla olanlarda istismarcı yönetim algısı daha yüksek çıkmıştır. İstismarcı yönetim ile örgütsel sapma boyutları arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır. İstismarcı yönetim tarzının kötüye kullanma, sabotaj, geri çekilme ve çalma boyutlarını anlamlı düzeyde ve pozitif olarak etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak istismarcı yönetim uygulamaları örgütsel sapma davranışlarını artırdığı ve çalışanın üretkenliğini ve örgütün verimliliğini olumsuz etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of abusive supervision on organizational deviation behavior on resident physicians. The population of the research consisted of assistant physicians working at Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital. The data were collected with a survey data collection tool consisting of three parts. This questionnaire includes a personal information form, an anti-productive work behavior scale, and abusive supervision scale. The data obtained from the research were evaluated with the SPSS (Ver. 22.0) program. In the evaluation of the data, mean, standard deviation, correlation and regression analyzes were used. While t-Test and Mann-Whitney U Test were used for independent groups in pairwise comparisons, MANOVA and Kruskal-Wallis H Test were used in multiple comparisons. Non-parametric tests were preferred when the distribution of the number of people in the groups was not balanced. The significance level was determined as < 0.05 for all analysis results. 41.5 % of the participants have been working as assistant physicians for 1-2 years. 43.4% of the participants have been working in the current institution for 1-2 years, 35.8% of them are on monthly guard between 4-6, 79.2% of them work 51 or more hours per week. Assistant physicians stated that 43.4% of the have a“heavy”workload, 88.1% say their uninterrupted working hours is more than 24 hours, 42.8% stated that managers“sometimes”take into account their thoughts about work, and 39% of them stated that their job and job satisfaction levels were“good”. In terms of organizational deviation, according to their specialization, the average score of sabotage, which is one of the organizational deviation dimensions, was found to be significantly higher in surgical branch assistants than in internal branch assistants. According to gender, the mean“misuse”was found to be significantly higher in male. Those who have a heavy workload in terms of abusive supervision; Perception of abusive supervision was found to be higher in those whose uninterrupted working hours are 12-24 hours and more than 24 hours. Positive and significant relationships were found between abusive supervision and organizational deviation dimensions. It was determined that the abusive supervision style significantly and positively affected the dimensions of abuse, sabotage, withdrawal and stealing. As a result, it can be said that abusive supervision practices increase organizational deviation behaviors and negatively affect the productivity of the employee and the efficiency of the organization.