Türk kamu yönetiminde etik sorunsalı: düşünsel, tarihsel ve hukuki kaynaklar
Ethical problem in Turkish public administration
- Tez No: 751998
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Dışı Davranışlar, Kamu Görevlileri, Kamu Yönetiminde Etiğin Önemi, Türk Kamu Yönetiminde Etik, Ethics, Unethical Behavior, Public Officials, The Importance of Ethics in Public Administration, Ethics in Turkish Public Administration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Etik kavramı, bireylerin, toplumların ve devlet yönetimlerinin geleceği için önemli bir husustur. Etik bilinç, bireyde başlar, bireyler aracılığıyla topluma ve devlet yönetimine sirayet eder. Etik düzen, insanlık tarihi boyunca ulaşılması gereken bir yapı olarak karşımıza çıkmakla beraber etik düzenin sağlanamaması ise insanlık adına yaşanan en büyük problemlerin sebebini teşkil etmiştir. Kamu yönetiminde, şeffaf, adil ve hukuki bir yönetimin sağlanabilmesinin yegâne şartı etik ilkelere bireyler ve kamu görevlileri tarafından gösterilecek hassasiyettir. Zira ahlaklı insanın ahlaklı toplumu, ahlaklı toplumların da insanlığı geliştireceği aşikârdır. Etik ihlallerin küresel çapta artış göstermesi ve neden olduğu yıkıcı etkileri, etik yapıların kurulması ve güçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürüten uluslararası kuruluşların varlığını gerekli kılmıştır. Etik ilkelere riayet göstermeyen kamu yönetimleri, toplumların kamu yönetimine olan güveninin yitirilmesine rüşvet ve yolsuzluk gibi etik ihlallerin düzenin olağan bir parçası olduğu kanısının yaygınlaşmasına sebep olacaktır. Türk yönetim geleneği, başta Türk yurduna ardından dünyaya adalet, ahlak ve eşitlik yaymak amacıyla etik bir yönetim anlayışını şiar edinmiştir. Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye nezdinde de büyük bir problem teşkil eden etik ihlallerle mücadele edilmektedir. Türkiye'de, etik yönetim yapılarının sağlanması ve etik ihlallerin en aza indirgenmesi amacıyla hukuki düzenlemeler ve denetleyici kurumlar aracılığıyla gerekli işleyiş gerçekleştirilmektedir. Etik bilincin yükseltilmesine yönelik eğitimler verilerek bireylerin, kurumların ve tüm toplumun güven içerisinde yaşaması adına politikalar yürütülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of ethics is an important issue for the future of individuals, societies and state administrations. Ethical consciousness starts with the individual and spreads to the society and state administration through individuals. Although the ethical order has emerged as a structure that must be reached throughout the history of humanity, the inability to provide the ethical order has been the cause of the biggest problems experienced in the name of humanity. The only condition for a transparent, fair and legal administration in public administration is the sensitivity to ethical principles by individuals and public officials. Because it is obvious that moral people will develop moral society and moral societies will develop humanity. The increase in ethical violations on a global scale and their devastating effects necessitated the existence of international organizations working to establish and strengthen ethical structures. Public administrations that do not comply with ethical principles will cause the society to lose their trust in public administration, and the belief that ethical violations such as bribery and corruption are a normal part of the order. The Turkish management tradition has adopted an ethical management approach in order to spread justice, morality and equality to the Turkish country and then to the world. Today, ethical violations, which constitute a major problem in Turkey as well as all over the world, are being struggled with. In Turkey, necessary processes are carried out through legal regulations and supervisory institutions in order to ensure ethical management structures and to minimize ethical violations. Policies are carried out in order for individuals, institutions and the whole society to live in safety by providing trainings to raise ethical awareness.