1970'ler romanına toplumsalın yansıması
The reflection of the social on the novel of the 1970s
- Tez No: 751999
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY YİVLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: toplumsal yapı, değişim, gelişme, 1970-1979 yıllan, roman, çatışma, sımf
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türkçe Sözlük'te toplum, aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümü anlamına gelir.1 Bu sosyal yapının kültürel sembolleri, davranış şekilleri, değer sistemleri gibi çeşitli unsurları ve işlevleri bulunur. Bunlardan biri ya da birkaçı değişiklik gösterdiğinde toplumsal yapıda farklılaşmalar meydana gelir. Bu değişimde fiziki-coğrafi etmenler, demografik etmenler, iktisadi etmenler, teknolojik gelişmeler, din ve sosyal hareketler gibi pek çok unsur rol oynar. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde görünen toplumsal değişme bazen olumlu bazen olumsuz yanıtlar verebilir. Bu durum sadece sosyoloji, iktisat ve politikanın odak noktasında değil doğrudan insanı anlamaya ve ifade etmeye yönelen edebiyatın da dikkate aldığı bir durumdur. Bu bağlamda olmak üzere tez çalışmasında 70Tİ yıllar toplumunu esas alarak Türkiye'de siyasi, sosyal ve iktisadi unsurların ne ölçüde etkilenip değişim yaşadığı incelenmiş ve bu değişimin Türk edebiyatı yazarları tarafından nasıl algılandığı ve neticesinde meydana getirdikleri romanlar üzerinden nasıl işledikleri araştırılmıştır. 1 Türkçe Sözlük, Ankara: Türk Dili Kurumu Yayınlan, 2005, s. 1993.
Özet (Çeviri)
Society means ali the people living together on the same piece of land and cooperating to achieve their basic interests. This social structure has various elements and functions such as cultural symbols, behavior pattems, value Systems. When one or more of these changes, differentiations occur in the social structure. Many factors such as physical-geographical factors, demographic factors, economic factors, technological developments, religion, and social movements play a role in this change. Social change, especially in developing countries, can sometimes give positive and sometimes negative answers. This is a situation that is not only at the focus of sociology, economics, and politics, but also considered by literatüre that directly focuses on understanding and expressing people. In this context, in the thesis study, based on the society of the 70s, the extent to which political, social, and economic factors were affected and changed in Turkey was examined. And how this change was perceived by the authors of Turkish literatüre and how they worked through the novels they created as a result were investigated. K eywords: social structure, change, development, years 1970-1979, novel, conflict, classes