Sosyal bilgiler dersinde artırılmış gerçeklik uygulamalarının öğrencilerin öğrenme ürünlerine etkisi
The effect of augmented reality practices in social studies course on students' learning products
- Tez No: 752010
- Danışmanlar: DR. ELİF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, sosyal bilgiler dersi, akademik başarı, teknolojiye yönelik tutum, sınıf içi etkinliklere katılım, Augmented reality, social studies course, academic achievement, attitude towards technology, participation in classroom activities
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile geliştirilen uygulamaların öğrencilerin akademik başarılarına, teknolojiye yönelik tutumlarına ve sınıf içi etkinliklere katılımlarına etkisini ve öğrencilerin artırılmış gerçeklik teknolojisine yönelik görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada nicel ve nitel verilerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yaklaşımlarından gömülü desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu Erzurum ilinde bulunan bir devlet ortaokulunun iki farklı şubesinde öğrenim gören 65 (DG:33, KG:32) beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek için Kültür ve Miras Akademik Başarı Testi (KMABT), teknolojiye yönelik tutumlarını belirlemek için Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçeği (TYTÖ), sınıf içi etkinliklere katılımlarını belirlemek için İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Sınıf İçi Etkinliklere Katılım Ölçeği (SEKÖ) ve yapılan uygulamalara yönelik öğrencilerin görüşlerini belirlemek için Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda KMABT, TYTÖ ve SEKÖ ölçeklerinden elde edilen verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, bağımlı gruplar t testi ve wilcoxon işaretli sıralar testi uygulanmış; yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda grup içi analizlerden elde edilen bulgulara göre; deney grubu öğrencilerinin akademik başarı ve sınıf içi etkinliklere katılım düzeyleri açısından ön test-son test puanları arasında anlamlı farklılıkların olduğu, teknolojiye yönelik tutum ön test-son test puanları arasında ise anlamlı farklılığın bulunmadığı tespit edilmiştir. Kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarı ön test-son test puanları arasında anlamlı farklılık oluşurken sınıf içi etkinliklere katılım ön test-son test puanları arasında anlamlı farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Gruplar arası analizlerden elde edilen bulgulara göre; deney ve kontrol gruplarının akademik başarı ve sınıf içi etkinliklere katılım açısından ön test puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı, son test puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin artırılmış gerçeklik teknolojisine yönelik görüşlerinin ise genel olarak olumlu olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile tasarlanan öğretimin, mevcut programa göre öğrencilerin akademik başarıları ile sınıf içi etkinliklere katılımları üzerinde olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin öğrencilerin teknolojiye yönelik tutumları üzerinde anlamlı bir etki oluşturmadığı görülmüştür. Öğrencilerin artırılmış gerçeklik teknolojisine yönelik görüşlerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to determine the effects of applications developed with augmented reality technology on students' academic achievement, their attitudes towards technology and their participation in classroom activities, and to determine students' views on augmented reality technology. Method: Embedded design, one of the mixed research approaches in which quantitative and qualitative data are used together, was used in the research. The study group consists of 65 (DG:33, KG:32) fifth grade students studying in two different branches of a state secondary school in Erzurum. As data collection tools in the research; Culture and Heritage Academic Achievement Test (CMABT) to determine students' academic achievement, Attitudes towards Technology Scale (TYTÖ) to determine their attitudes towards technology, Scale of Participation in Classroom Activities for Primary School Students (SEQI) to determine their participation in classroom activities, and students' attitudes towards technology. A semi-structured interview form was used to determine their opinions. As a result of the research, independent groups t-test, paired samples t-test and wilcoxon signed-rank test were applied in the analysis of the data obtained from the CMABT, TYTÖ and SEQI scales; Content analysis was used in the analysis of the data obtained from the semi-structured interview form. Findings: According to the findings obtained from the in-group analyzes as a result of the research; It was determined that there were significant differences between the pretest-posttest scores of the experimental group students in terms of academic achievement and participation in classroom activities, but there was no significant difference between the pretest-posttest scores of their attitude towards technology. While there was a significant difference between the academic achievement pretest-posttest scores of the control group students, it was determined that there was no significant difference between the pretest-posttest scores of participating in classroom activities. According to the findings obtained from the analyzes between groups; It was determined that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control groups in terms of academic achievement and participation in classroom activities, and there were significant differences between the post-test scores in favor of the experimental group. It has been observed that students' views on augmented reality technology are generally positive. Conclusions: As a result of the research, it has been determined that the teaching designed with augmented reality technology has a positive effect on the academic achievement of the students and their participation in classroom activities compared to the current program. It was observed that augmented reality technology did not have a significant effect on students' attitudes towards technology. It has been determined that students' views on augmented reality technology are positive.