COVID-19 pandemisinin 65 yaş ve üzeri bireylerde erişkin aşılanmasına etkisi
The effect of the COVID-19 pandemic on adult vaccination in individuals aged 65 and over
  1. Tez No: 752559
  2. Yazar: CEMİLE KARAÇEPİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin Bağışıklama, 65 Yaş Üstü Hasta, Aşı Farkındalığı, COVID-19, Koruyucu Sağlık Hizmetleri, Adulthood immunization, 65 years and older, Vaccine Awareness, COVID-19, Preventive Health Services
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran 65 yaş ve üzeri bireylerde erişkin aşılamasını etkileyen faktörler ve pandeminin erişkin aşılanmaya etkisini saptamaya çalıştık Gereç-Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olan bu araştırma, Kasım 2021 - Şubat 2022 tarihleri arasında Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 65 yaş üstü bireylere yüz yüze anket uygulama tekniği kullanılarak yürütülmüştür. Bulgular: 310 kişi çalışmaya dahil edildi. Hastaların %52,6'i kadındı. Ortalama yaş 72,35±5,31 (min. 65- max. 91). Kronik hastalık oranı %84,8 olarak saptanmıştır. Aşı yaptırma oranları; erişkin aşılaması için %77,4, pandemide yapılan %61, grip aşısı için %47,7, pnömokok aşısı için %56, hepatit B aşısı için %4,8, difteri-tetanoz aşısı için %20,6, meningokok %3,9 olarak saptanmıştır. Covid-19 aşısı yaptıranların oranı %99,4 Sinovac aşısının her iki dozunu olan %80, Biontech aşısında ise bu oran %38,1 olarak saptanmıştır. Pandemi öncesi erişkin aşılarının %58,2 oranında doktor önerisiyle, %10 sosyal medya, pandemi zamanında yapılan aşılarda doktor önerisi %41,5, %33,2 sosyal medya etkisiyle yaptırıldığı saptandı. Aşıdan kaçınma sebeplerine bakıldığında %48,6'sı aşı yaptırması gerektiğini bilmediğini, %19,3'ü hasta olmadığı için gerek görmediğini, pandemi zamanında ise %42,4 aşı yaptırması gerektiğini bilmemesi,%18,4 hasta olmayacaklarını düşünmeleri yüksek oranlardadır. Aynı hastanedeki 2017 yılında yapılan Aile hekimliği polkliniğindeki 65 yas ve üzeri bireylerin aşılamayla ilgili verileri karşılaştırıldığında pnömokok, influenza ve tetanoz aşılanma oranı pandemi sonrasında öncesine göre anlamlı olarak artmış olduğu tespit edildi. Sonuç: Covid-19 pandemisi ile mücadele ettiğimiz bu dönemde bağışıklamanın ne kadar önemli ve stratejik bir konu olduğu hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Toplumda 65 yaş üstü bireylerin tamamına yakınının erişkin aşılarının yaptırılması hedeflenmektedir. 65 yaş üstü erişkin aşılanma oranları ve aşı farkındalıkları hedeflenen düzeyde değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: We tried to determine the factors that are affecting adulthood vaccination and pandemic's affects on adulthood vaccination on the 65 years old or older patients applying to Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital's family medicine clinics. Materials-Methods: This research, which is descriptive and cross-sectional, carried out with individulas who were applied to Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital's family medicine clinics between November 2021 – February 2022, whom over 65 years old, and agreed to participate in the research, by using face-to-face survey applying method. Results: 310 individuals involved to the research. %52,6 of the patients were women. Average age was 72,35±5,31 (min. 65 – max. 91). Chronic diseases rate determined as %84,8. Vaccination rates are determined as; %77,4 for adulthood vaccination, %61 applied during pandemic, %47,7 for influenza vaccine, %56 for pneumococcus vaccination, %4,8 for Hepatitis-B vaccination, %20,6 for diphteria-tetanus vaccine, %3,9 for meningococcus vaccine. Covid-19 vaccination rate is %99,4, %80 for both Sinovac doses applied, and this rate is %38,1 for Biontech. It was determined that %58,2 of adulthood vaccinations was doctor's advice, %10 of them was by social media effect, during the pandemic %41,5 of them is doctor's advice, %33,2 of them was social media effect. When we examine reasons for avoiding the vaccination; %48,6 of them don't know they need to be vaccinated, %19,3 of them don't think it is necessary because they have not got sick yet, and during the pandemic %42,4 of them don't know they need to be vaccinated, %18,4 of them don't think it is necessary because they will not get sick, and those are high rates. Comparing 65 years old and older individuals vaccination data at the same hospital's family medicine clinic at 2017; pneumococcus, influenza and tetanus vaccination ratings increased meaningfully after the pandemic. Conclusion: In this period, which we are struggling with Covid-19 pandemic, how important and a strategic subject is immunization has appeared as never before. It is aimed that almost all of the adulthood vaccinations applied to over-65 years old individuals of the society. Adulthood vaccination rates and vaccine awareness of over-65 years old individuals are not at the level which has been aimed.