Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretiminde anlama becerilerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri
Understanding problems experienced in their skills and suggestions for solutions in the distance learning of Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 753100
  2. Yazar: ŞERİFE KAFALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CELAL VARIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, uzaktan öğretim, Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretimi, sorunlar ve çözüm önerileri, Teaching Turkish to foreigners, distance learning, distance learning of Turkish as a foreign language, problems and solutions' ideas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada yabancılara Türkçenin uzaktan öğretiminde anlama becerilerinde yaşanan sorunların tespit edilmesi ve bu sorunların değerlendirilerek çözüm önerilerin sunulması amaçlanmaktadır. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hâlâ çeşitli varyantları ile devam eden Kovid-19 salgını sürecinde yabancılara Türkçe öğretiminde de zorunlu olarak uzaktan öğretim sürecine geçilmiştir. Bu süreç boyunca öğreticilerin gözünden uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunlar tespit edilerek değerlendirilmiştir ve çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırmada Avrupa dil kriterlerinin yanı sıra yabancılara Türkçeyi uzaktan öğreten kurumların ve öğreticilerin görüşlerine başvurulmuştur. Bu görüşler doğrultusunda sorunlar öğreticiden kaynaklanan sorunlar, öğrenciden kaynaklanan sorunlar, bilişim sistemlerinden kaynaklanan sorunlar, internetten kaynaklanan sorunlar, kaynak ve kitaplardan kaynaklanan sorunlar ana başlıkları altında olmak üzere başlıklara ayrılarak değerlendirilmiştir. Sorunlar belirlenmiş, çözümleme yapılmış ve istatistikler çıkarılmış ve bu istatistikler tablo ve görsellerle desteklenmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomoloji) desenine göre kurgulanmıştır. Çalışmanın evrenini yabancılara Türkçenin uzaktan öğretiminde yurt içinde ve yurt dışında görev yapan öğreticiler oluşturmaktadır. Örneklemi ise aktif olarak yabancılara Türkçeyi uzaktan öğreten altmış öğretici oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler içerik analizi tekniğinden yararlanılarak çözümlenmiştir. Tespit edilen sorunların başında internet ve bilişim sistemlerinden kaynaklanan sorunlar yer alırken bunu öğreniciden kaynaklanan sorunlar, öğreticiden kaynaklanan sorunlar, ortamdan kaynaklanan sorunlar, kaynak ve materyal eksikliğinden kaynaklanan sorunlar, ölçme ve değerlendirmeden kaynaklanan sorunlar ve sağlık sorunları takip etmiştir. Çalışmada öğretici görüşlerinden hareketle, tespit edilen bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to identify the problems experienced in the comprehension skills of foreigners in the distance learning of Turkish and to present solutions by evaluating these problems.During the COVID-19 epidemic, which has affected the whole world and is still ongoing with various variants, a distance learning process has also been started to teach Turkish to foreigners.During this process, the problems experienced in the distance education process were identified and evaluated through the eyes of the teachers and solutions were offered.In addition to the European language criteria, the opinions of institutions and teachers who teach Turkish to foreigners remotely were applied in the research.In accordance with these opinions, the problems arising from the tutorial, the problems arising from the student, the problems arising from information systems, the problems arising from the Internet, the problems arising from sources and books have been divided into headings under the main headings.The problems have been identified, analyzed and statistics have been extracted and these statistics have been supported with tables and images.The study was constructed according to the phenomenology (phenomenology) pattern, which is one of the qualitative research methods.The universe of the study is composed of tutorials that work at home and abroad in the distance learning of Turkish to foreigners. The sample consists of sixty teachers who are actively teaching Turkish to foreigners from distance.A semi-structured interview form was used as a data collection tool.The data obtained in the study were analyzed by using the content analysis technique.While at the beginning of identified problems are caused by the internet and information system, followed by student-related problems, environmental problems, lack of resources and materials, evaluation problems and health problems. In the study, based on instructive views, suggestions for solutions to these identified problems were made.