The quality of life of patients with kidney transplantation and investigation of affecting factors in İrag
Irak'ta böbrek transplantasyonu olan hastaların yaşam kalitesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
- Tez No: 753483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN EROL URSAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Böbrek Transplantasyonu, Hemşirelik, Yaşam Kalitesi, Kidney Transplantation, Nursing, Quality of Life
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Dünyada böbrek yetmezliği insidansı her yıl artmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği için tercih edilen tedavi seçeneği böbrek transplantasyonudur. Irak, böbrek transplantasyonu merkezi kuran ilk Arap ülkelerinden biridir. Buna rağmen böbrek transplantasyonu alanı geçmiş yıllarda yaşanan savaşlardan ve ekonomik ablukadan etkilenmiştir. Böbrek transplantasyonu hastalarının yaşam kalitesi çeşitli faktör ve koşullardan etkilenmektedir. Irak literatüründe böbrek transplantasyonu ve yaşam kalitesine ilişkin veriler yetersizdir. Amaç: Bu araştırma böbrek transplantasyonu olan hastaların yaşam kalitesini ve etkileyen faktörleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma 15 Aralık 2021 - 15 Nisan 2022 tarihleri arasında Bağdat Eğitim Hastanesindeki örneklem kriterlerini karşılayan 194 böbrek transplantasyonu hastası ile yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Veriler hasta sosyodemografik ve klinik özellikler formu ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeğinin kısa formu ile toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 38.16 ± 11.9, % 72.2'si erkek, % 69.6'sı evli, % 52.1'i üniversite mezunu, % 60.8'i çalışıyor, % 72.7'si üçlü tedavi (Tacrolimus, Mycophenolate and Prednisone) kullanmaktadır. Böbrek nakil süresinin %60'ı 1-5 yıl, % 57.7'si yabancı birisinden nakil olmuş, böbrek nakil endikasyonu ise % 26.8 böbrek atrofisiydi. Yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyut puan ortalamaları; Genel yaşam kalitesi 6.89 ± 1.59, fiziksel sağlık 22.2 ±3.85, psikolojik sağlık 20.4 ± 3.43, sosyal ilişkiler 10.34 ± 2.48, çevre sağlığı 29.31 ± 5.58 olarak saptanmıştır. Yaşam kalitesi ile demografik ve klinik özellikler karşılaştırıldığında: Cinsiyet gruplarına göre katılımcıların yaşam kalitesi boyutlarında anlamlı bir farklılık yoktu (p > 0.05). Medeni durum gruplarına göre katılımcıların yaşam kalitesi boyutlarında anlamlı bir farklılık yoktu (p > 0.05). Hastaların çalışma durumu ile yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Hastaların eğitim düzeyi ile yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Hastaların immünosupresan alması ile yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Hastaların böbrek nakli süresi ile yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık ve sosyal ilişkiler alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Sonuç: Irak'taki böbrek transplantasyonu hastalarının çoğu orta düzeyde bir yaşam kalitesine sahip olup katılımcıların yaşam kalitesi ile cinsiyet, akrabalık ve medeni durumları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Yaşam kalitesi ile çalışmakta olan katılımcılar, üniversite mezunları, üçlü tedavi (Tacrolimus, Mycophenolate and Prednisone) alan ve beş yıldan uzun süredir nakledilen katılımcılar arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The incidence of renal failure worldwide is increasing every year. The preferred treatment option for CKD patients is a kidney transplant. Iraq was one of the first Arab countries to establish a kidney transplant center. Despite that, the field of kidney transplantation (KT) has been affected by wars and economic blockades over the previous years. The quality of life of kidney transplant patients is affected by various factors and conditions. Data on KT and quality of life in the Iraqi literature are insufficient. Aim: This Study evaluates the quality of life of patients with kidney transplantation and the factors affecting it. Methods: The Study conducted cross-sectional and descriptive research, which includes 194 patients with KT who were recruited in Baghdad Teaching Hospitals for the period from December 15th, 2021, to April 15th, 2022. Data were collected with the patients' sociodemographic and clinical characteristics form and the World Health Organization Quality of Life Instrument, Short Form (WHOQOL-BREF). Results: Participants' age means 38.16 ± 11.9. 72.2% were male, and 69.6% were married; 52.1% were university graduates; 60.8% were working; 72.7% used triple therapy (Tacrolimus, Mycophenolate and Prednisone); 60% of the duration of KT was 1–5 years; 57.7% were non-relatives; the indication of KT was 26.8% renal atrophy. Sub-dimension mean scores of the quality of life scale; general quality of life was 6.89 ± 1.59, physical health was 22.2 ±3.85, psychological health was 20.4 ± 3.43, social relationships was 10.34 ± 2.48, environmental health was 29.31 ± 5.58. When the quality of life was compared with demographic and clinical characteristics: There were no significant differences in participants' quality-of-life dimensions based on the gender groups (p > 0.05). There were no significant differences in participants' quality-of-life measurements based on marital status groups (p > 0.05). When the relationship between the functional status of the patients and the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF was examined, it was determined that there was a statistically significant difference in the sub-dimensions of the general quality of life, physical health, psychological health, social relations, and environment (p < 0.05). When the relationship between the level of education of the patients and the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF was examined; It was determined that there was a statistically significant difference in the sub-dimensions of the general quality of life, physical health, psychological, social relations, and environment (p < 0.05). When the relationship between the receiving immunosuppressant of the patients and the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF was examined; It was determined that there was a statistically significant difference in the sub-dimensions of the general quality of life, physical health, psychological health, social relations, and environment (p < 0.05). When the relationship between the duration of KT of the patients and the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF was examined, It was determined that there was a statistically significant difference in the sub-dimensions of the general quality of life, physical health, and social relations (p < 0.05). Conclusions: Most kidney transplant patients in Iraq have a moderate quality of life. No significant differences was found between quality of life and the gender, relatives group, and marital status of the participants. A statistically significant difference was found between quality of life and participants who have been working, university graduates, taking triple therapy (Tacrolimus, Mycophenolate and Prednisone), and who have been transplanted for more than five years.