İnteraktif haritaların ve karekod uygulamalarının coğrafya eğitiminde kullanılması
Using interactive maps and datamatrix applications in geography education
  1. Tez No: 753534
  2. Yazar: GAMZE ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, İnteraktif harita, Karekod, Eğitim, Öğretim, Teknoloji, Kazanım, Yöntem, Geography, Interactive map, QR code, Education, Teaching, Technology, Acquisition, Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim 10. sınıf coğrafya dersinde“ Doğal Sistemler ”ünitesindeki“Türkiye'deki ana yer şekillerini temel özellikleri ve dağılışları açısından değerlendirir”kazanımının öğretilmesinde interaktif haritalarla ve kare kod uygulamaları kullanımının, öğrencinin akademik başarısına ve derse olan tutumuna bir etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Söz konusu amaç çerçevesinde; İnteraktif harita ve kare kod uygulamalarının kullanımı coğrafya dersinde öğrencilerin akademik başarısına etkisi var mıdır? İnteraktif harita ve kare kod uygulamalarının kullanımı öğrencilerin Coğrafya dersine karşı olan tutum ve davranışlarını olumlu yönde etkilemekte midir? Sorularına cevap bulmak amacıyla Türkiye'nin ana yer şekillerinin öğretimi ile ilgili interaktif haritalar ve karekodlar araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Araştırmanın veri toplama araçlarını, başarı testi ve Demir ile Koç (2013) tarafından geliştirilen Coğrafya dersi tutum ölçeği kullanılmıştır. Tutum ölçeği için gerekli yasal izinler araştırmacı tarafından alınmıştır. Başarı testinin geçerlilik güvenirlik çalışması araştırmacı tarafından yapılmıştır. Başarı testinin geçerlilik ve güvenirliği (KR20: 082) 0.82 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim döneminde Tokat il merkezinde eğitim gören ortaöğretim 10. sınıf seviyesindeki öğrenciler oluştururken, araştırmanın örneklemini, Tokat ili içerisinde kolay ulaşılabilirlik örnekleme ile Tokat Merkez ilçedeki bir devlet okulu seçilmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden deneysel desen ile yürütülmüştür. Deney ve kontrol grupları tesadüfü olarak atanmıştır. Deney grubuna“Türkiye'deki ana yer şekillerini temel özellikleri ve dağılışları açısından değerlendirir”kazanımı interaktif harita ve karekodlar kullanılarak yapılan ders etkinlikleriyle işlenirken, kontrol grubuna ise geleneksel öğretim yöntem ve tekniklerle kazanım işlenmiştir. Nicel yöntem ile toplanan verilerin çözümlenmesinde SSPS 21.00 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini tespit etmek için Shapiro-Wilks testi uygulanmıştır. Bağımsız grupların başarı puanları ve coğrafya dersine yönelik tutumlarına ilişkin farklılıkların tespit edilmesinde, bağımsız örneklem grupları için 't' testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen analiz sonuçlarına göre; eğitim öncesi deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir farklılığın (p:0.319) olmadığı tespit edilmiştir. Eğitim sonrası, deney grubu ile kontrol grubunun akademik puanları arasında deney grubunun lehine (p: 0.01) istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. İnteraktif harita ve karekodlarla verilen eğitimin gruplar arasında öğrencilerin coğrafya dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılığa neden olmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak;“Türkiye'deki yer şekillerinin temel özellikleri ve dağılışı açısından değerlendirir”kazanımının işlenmesinde Türkiye genelinde interaktif harita ve karekod uygulamalarının kullanılması ayrıca benzer benzer uygulamaların diğer kazanımlar içinde tasarlanması ve geliştirilmesi araştırmacı tarafından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether the use of interactive maps and QR code applications in teaching the acquisition of“Evaluates the main landforms in Turkey in terms of their basic features and distribution”in the“Natural Systems”unit in the 10th grade geography course in secondary education has an effect on the student's academic achievement and attitude towards the course Within the framework of this purpose; Does the use of interactive map and QR code applications have an effect on students' academic achievement in geography course? Does the use of interactive map and QR code applications positively affect students' attitudes and behaviors towards Geography course? Interactive maps and QR codes related to the teaching of the main landforms of Turkey were prepared by the researcher in order to find answers to their questions. The data collection tools, achievement test and the Geography course attitude scale developed by Demir and Koç (2013) were used. The necessary legal permissions for the attitude scale were obtained by the researcher. The validity and reliability study of the achievement test was conducted by the researcher. The validity and reliability of the achievement test (KR20: 082) was calculated as 0.82. While the population of the research was composed of 10th grade students studying in the city center of Tokat in the 2021-2022 academic year, a public school in the central district of Tokat was selected as the sample of the research, with easy accessibility sampling in the province of Tokat. The study was conducted with an experimental design from quantitative research methods. Experimental and control groups were randomly assigned. The experimental group was taught the acquisition of“Evaluates the main landforms in Turkey in terms of their basic features and distribution”with lesson activities using interactive maps and QR codes, while the control group was taught the acquisition with traditional teaching methods and techniques. SSPS 21.00 package program was used to analyze the data collected with the quantitative method. Shapiro-Wilks test was applied to determine whether the obtained data showed normal distribution. In determining the differences in achievement scores and attitudes towards geography course of independent groups, 't' test for independent sample groups was applied. According to the analysis results obtained from the research; There was no significant difference (p: 0.319) between the pretest scores of the experimental and control groups before the training. After the training, a statistically significant difference was found between the academic scores of the experimental group and the control group in favor of the experimental group (p: 0.01). It was determined that the education given with interactive maps and QR codes did not cause a significant difference between the groups in students' attitudes towards geography course. Based on the results obtained; it is recommended by the researcher to use interactive map and QR code applications throughout Turkey in the processing of the acquisition of“Evaluates the basic features and distribution of landforms in Turkey”and to design and develop similar applications for other acquisitions.