Modern Türkiye'de popüler din ve paranormalizm
Popular religion and paranormalism in modern Turkey
  1. Tez No: 753535
  2. Yazar: AKINNUR İLKUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Büyü, Batıl İnanç, Gezegen, Religion, Magic, Superstition, Planet
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Yapılan bu çalışmada internet aracılıyla 571 anket uygulanmıştır. Uygulanan anketin çoğunluğu Ankara'da yaşayan katılımcılar olmak üzeri kalan diğer kısmı ise 43 ilden katılan katılımcılardan oluşmaktadır. Paranormal inanç ölçeği için Likert tipi beşli cevap kategorileri kullanan sorular kullanılmıştır. Bunlar“kesinlikle katılıyorum”,“katılıyorum”,“kararsızım”,“katılmıyorum”,“kesinlikle katılmıyorum”şeklindedir. Paranormal inanç ölçeğinde 27 soru bulunmaktadır. Çalışmamız paranormal inanç ölçeği dini tutum, batıl inanç, büyü ve gezegen boyutları olmak üzeri dört alt boyuta ayrılmaktadır. Yapılan T-Testine göre; din, batıl inanç ve gezegen tutumu cinsiyet açısından anlamlı düzeye ulaşmamaktadır. Yapılan Anova testine göre; din, batıl inanç, büyü yaş açısından anlamlı düzeye ulaşmakta fakat gezegen tutumu ulaşmamaktadır. Medeni duruma göre din, batıl inanç, büyü ve gezegen tutumu anlamlı düzeye ulaşmaktadır. Eğitim durumuna göre din, batıl inanç, büyü ve gezegen tutumu anlamlı düzeye ulaşmaktadır. Mesleğe göre din, batıl inanç, büyü ve gezegen tutumu anlamlı düzeye ulaşmaktadır. Aylık kazanca göre ise din, büyü ve gezegen tutumu anlamlı düzeye ulaşmakta fakat batıl inanç tutumu anlamlı düzeye ulaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study 571 questionnaires were applied via the internet. The majority of the questionnaire was composed of participants living in Ankara, and the remaining part consisted of participants from 43 provinces. Likert-type five-point response categories were used for the paranormal belief scale. These are“strongly agree”,“agree”,“undecided”,“disagree”,“strongly disagree”. There are 27 questions in the paranormal belief scale. The paranormal belief scale of our study is divided into four sub-dimensions: religious attitude, superstition, magic and planetary dimensions. According to the T-Test; religion, superstition and planetary attitude do not reach a gender significant level. According to the Anova test; religion, superstition, magic reach a meaningful level in terms of age, but planetary attitude does not. According to marital status, religion, superstition, magic and planetary attitudes reach a significant level. Religion, superstition, magic and planetary attitudes reach a significant level by profession. According to monthly earnings, religion, magic and planetary attitudes reach a significant level, but superstitious beliefs do not reach a significant level.