Türk borçlar hukuku sözleşmelerinde şekil
Form of contracts in Turkish law of obligations
- Tez No: 753565
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ATAMULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Şekil, Şekle Aykırılık, Sözleşmelerde Şekil Şartları, Procedural Clause, Violation of Procedural Clause, Procedural Clause in Contracts
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışmamızın temel amacı, Türk Borçlar Hukuku sözleşmelerinde şekil şartlarının, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen sözleşmeler çerçevesinde incelenmesi, şeklin ilgili sözleşmelerde üstlendiği rol hakkında bilgi vermektir. Bu kapsamda çalışmamız üç bölüme ayrılmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde, Türk Borçlar Hukukunda sözleşmelerde şeklin tarihi gelişimi incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, Türk Borçlar Hukukunda bazı sözleşmeler tanım, hukuki nitelik ve şekil şartları bakımından incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise şekle aykırılığın yaptırımı doktrindeki görüşler bakımından inceleme altına alınmıştır. Çalışmamız Türk Borçlar Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, Türk Medeni Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bunun yanında çalışmamızda doktrin görüşleri ve yargıtay kararlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of our study is to examine the procedural clauses in Turkish Law of Obligations contracts with respect to contracts made within the scope of Turkish Code of Obligations No. 6098, and to provide information about the role of the procedural clause in the relevant contracts. In this context, our study has been divided into three chapters. In the first chapter of our study, the historical development of the procedural clause in the contracts in Law of Obligations has been examined. In the second chapter of our study, some contracts in the Turkish Law of Obligations have been examined in terms of definition, legal quality and procedural clauses. In the third chapter of our study, the sanction of the violation of the procedural clause has been examined in terms of the views in the doctrine. Our study has been prepared by taking into account the provisions of the Turkish Code of Obligations, the Law on the Protection of the Consumer, the Turkish Civil Code and the relevant legislation. In addition, doctrinal views and Supreme Court decisions have been used in our study.