Evaluating reading activities with regards to critical thinking skills in the 7th grade English coursebook published by the Ministry of National Education
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 7. sınıf İngilizce ders kitabındaki okuma etkinliklerinin eleştirel düşünme açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 753909
  2. Yazar: MELEK NİSA REBLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK BÜYÜKAHISKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Eleştirel okuma, Yenilenmiş Bloom taksonomisi, Kitap incelemesi, Critical thinking, Critical reading, Bloom's revised taxonomy, Coursebook evaluation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 7. sınıf İngilizce ders kitabındaki okuma parçalarının eleştirel düşünceyi ne derece yansıttığını ve desteklediğini ortaya çıkarmaktır. Bunun yanı sıra, ders kitabındaki etkinliklerde eksik kalan bilişsel seviyeler destekleyici materyal olarak hazırlanmıştır. Böylece, İngilizce ders kitabıyla destekleyici materyaller arasında bütünlük sağlanması hedeflenmektedir. Bu hedefleri gerçekleştirmek için dört araştırma sorusu ortaya konulmuştur. İlk olarak etkinliklerin yenilenmiş Bloom taksonomisinin hangi bilişsel seviyelerine karşılık geldiğini bulmaya ve sonrasında Bloom taksonomisinin ne derece yansıtıldığını bütünüyle açıklamaya başvurulmuştur. Bu sonuçlardan yola çıkarak bilişsel seviyeler arasında homojen bir dağılım olup olmadığı incelenmiştir. Son olarak, alt düzey ve üst düzey bilişsel seviyeler arasında anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın amacı ve soruları göz önünde bulundurularak nitel araştırma yönteminden ve okuma etkinliklerini kodlamak için içerik analizinden yararlanılmıştır. Eğitimde geçerli ve kabul gören yenilenmiş Bloom taksonomisindeki bilişsel seviyeler, veri toplama ve analizi aşamasında kriter olarak kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları hatırlama basamağının etkinliklerin yarısından fazlasında kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Anlama ve uygulama seviyeleriyle beraber alt düzey bilişsel seviyeler toplam etkinliklerin %95'ine karşılık gelmektedir. Aynı zamanda, üst düzey bilişsel seviye olan analiz, değerlendirme ve yaratma basamakları toplamda ancak %5 seviyesine erişmektedir. Böylece, bilişsel seviyeler arasında bir homojenlik gözlemlenmemiştir. Ayrıca, alt düzey ve üst düzey bilişsel seviyeler olarak iki kategori oluşturulduğunda ise SPSS verilerine göre anlamlı bir fark bulunmuştur. Bulgular sonucunda hem öğretmenler hem de ders kitabı yazarları için öneriler getirilmiştir. Öğretmenlerin, öğrencilerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ders kitaplarındaki eksiklikleri gidermesi gerekmektedir. Ders kitabı yazarlarının ise, çağımızdaki gelişmeleri göz önünde bulundurarak gerekli güncellemeleri sıklıkla gözden geçirmeleri beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the extent of reading activities in the 7th grade English coursebook within critical thinking perspectives. Besides, the missing levels in supporting critical thinking are fulfilled with the supplementary activities. Thus, it is intended to create a unity between the English coursebook and the supplementary activities. To achieve these purposes, four research questions are proposed. Firstly, each activity's corresponding cognitive level is investigated according to Bloom's revised taxonomy (BRT). Apart from the individual analysis, the activities are considered as a whole to reflect the coursebook to the fullest extent in the second question. Based upon these findings, it is examined whether there is a homogeneous distribution among the cognitive levels of BRT. The last analysis is conducted to check if there is a significant difference between the lower-order and higher-order thinking levels. Considering the research aim and questions, a qualitative method is adopted. Content analysis is applied to code the reading activities. Besides, BRT is accepted as a criterion to evaluate the cognitive levels in data collection and analysis processes since it is highly appreciated tools in education. The findings revealed that the remembering level was the most practiced level throughout the activities. Together with the understanding and applying levels, the lower levels corresponded to 95% of the overall findings. Besides, the higher levels are barely resulted in 5%. Therefore, a homogeneity between the cognitive levels was not achieved. Similarly, there was a significant difference between the lower and higher levels according to SPSS data. As a result of the findings, implications were proposed for teachers and coursebook developers. Teachers are required to compensate for the missing cognitive levels considering the learners' needs and the coursebooks' shortcomings. Besides, coursebook developers are expected to regard the current developments in education and to make frequent revisions accordingly.