Dijital dönüşüm parametrelerinin telekomünikasyon sektöründeki algısının araştırılması: Türk Telekom örneği
Researching the perception of digital transformation parameters in the telecommunication sector: The case of Türk Telekom
- Tez No: 753964
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Digital Transformation, Telecommunication, Digital Transformation Parameters, Türk Telekom
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dijital dönüşümün mikro ve makro her şirketin verimliliğini artırdığı, iş kolaylığı sağladığı ve rekabetçi koşullara daha iyi adapte olmasını sağladığı bilinmektedir. 21. yüzyılın başından bu yana her sektör kendi parametreleri ölçüsünde dijital dönüşümü başlatmıştır. Teknolojinin her alanını içinde barındıran telekomünikasyon sektörü de operasyonel verimlilik, maliyeti azaltıp karlılığı artırma, penetrasyonu artırma ve rekabet şartları ile mücadele için dijital dönüşümü en hızlı takip eden ve uygulayan sektör durumundadır. Bu çalışmada telekomünikasyon sektörünün dijital dönüşümü; insan, teknoloji, altyapı, tedarikçi, kullanıcı ve yönetim parametreleri ile incelendi. Bu parametreler içerisinde; yapay zeka, blokzincir, IOT(nesnelerin interneti), sanal/artırılmış gerçeklik, kripto para, dijital ikiz, makine öğrenmesi, robotik sistemler, sesli asistan sistemleri, siber güvenlik, büyük veri, sistem entegrasyonu, bulut bilişim sistemi gibi alt başlıklara değinilmiştir. Bu araştırmanın amacı, telekomünikasyon sektöründe dijitial dönüşüm parametrelerinin telekomünikasyon sektöründeki algısını tespit etmektir ve bu çalışma Türk Telekom şirketi örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Çalışanlara online anket gönderilmiştir Sonuçlar istatistiksel araştırma yönetemlerinden R kodu t-test yöntemiyle incelenmiştir. Türk Telekom çalışanlarının dijital dönüşüm parametreleri hususunda bilgilerinin orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı kişilerin dijital dönüşüm parametreleri ile ilgili şirket faaliyetleri hakkında algısının düşük seviyede olduğu görülmüştür. Ayrıca algının yaş, cinsiyet, eğitim durumu, çalıştığı birim, çalıştığı pozisyon ve mesleki deneyim durumuna göre farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Dijital Dönüşüm, Telekomünikasyon, Dijital Dönüşüm Parametreleri, Türk Telekom
Özet (Çeviri)
It is known that digital transformation increases the efficiency of every micro and macro company, provides business convenience and enables it to better adapt to competitive conditions. Since the beginning of the 21st century, every sector has started digital transformation within its own parameters. The telecommunication sector, which includes all areas of technology, is also the sector that follows and implements digital transformation in order to increase operational efficiency, reduce costs and increase profitability, increase penetration and fight against competitive conditions. In this study, the digital transformation of the telecommunications sector; analyzed with parameters of people, technology, infrastructure, supplier, user and management. Within these parameters; Sub-titles such as artificial intelligence, blockchain, IOT (internet of things), virtual/augmented reality, crypto money, digital twin, machine learning, robotic systems, voice assistant systems, cyber security, big data, system integration, cloud computing system have been mentioned. The aim of this research is to determine the perception of digital transformation parameters in the telecommunication sector and this study was carried out in the sample of Türk Telekom company. An online questionnaire was sent to the employees. The results were analyzed using the R code t-test method, which is one of the statistical research methods. It has been concluded that Türk Telekom employees have a medium level of knowledge about digital transformation parameters. It has been observed that the same people have a low level of perception about company activities related to digital transformation parameters. In addition, it has been observed that the perception differs according to age, gender, education level, unit of work, position and professional experience.