The relationship between pro and anti-inflammatory cytokines levels and hepatitis B diagnosis by PCR method in Al-Najaf city/Iraq
Irak'ın Necef kentinde pro ve antiinflamatuar sitokin düzeyleri ile PCR yöntemi ile hepatit B tanısı arasındaki ilişki
- Tez No: 753984
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD JABER ALZEYADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B, PCR, Sitokinler, Kronik hepatit, Hepatitis B, PCR, Cytokines, Chronic hepatitis
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Hepatit B virüsü (HBV), yüksek siroz ve hepatosellüler karsinom gelişme riski ile ilişkili akut ve kronik hepatite neden olan hepatotropik, sitopatik olmayan bir DNA virüsüdür. L-6, başlıca inflamatuar sitokinlerden biridir, IL-10, HBV enfeksiyonuna karşı immün yanıtı düzenleyen anahtar bir sitokin olarak kabul edilir. Çalışmanın amacı, hepatit B virüsü (HBV) için riskli sitokinlerin etkileridir. Bu çalışma farklı yaş ve cinsiyette 58 kişi üzerinde yapılmıştır. Aralık 2021'den Mart 2022'ye kadar Necef Al Ashraf eyaletindeki Al-Sadder Eğitim Hastanesinde tüm hastalara Hepatit B bulaşmıştı. Klinik temele bağlı olarak hepatit B ile enfekte olan ve RT-PCR (Genexpert sistemi) ile tanı konan tüm çalışma popülasyonu hastalarının sayısı, 22 erkek ve 25 kadındı. Ayrıca, enfekte olmayan 11 sağlıklı kişiyi içeriyordu, erkek sayısı 5 ve kadın 6 idi. Şüpheli hastaların yaş ortalaması erkeklerde 52,91 (SD ± 11,045), kadınlarda 49,56 (SD ± 10,4) idi. IL 6 düzeyinin ortalaması erkekte (61,56) mg/dL iken, kadında (85,97) mg/dL ve kontrolde çok düşük düzeydeydi. IL 10 düzeyi ortalaması erkekte (55,67) mg/dL iken, kadında (53,46) mg/dL ve kontrolde çok düşük düzeydeydi.
Özet (Çeviri)
Hepatitis B virus (HBV) is a hepatotropic, non-cytopathic DNA virus that causes acute and chronic hepatitis, which is associated with a high risk of developing cirrhosis and hepatocellular carcinoma. L-6 is one of the major inflammatory cytokines, IL-10 is recognized as a key cytokine regulating the immune response to HBV infection. The aim of study, the effects of cytokines with risk for hepatitis B virus (HBV). In this study was conducted on 58 people who were with different ages and gender. All patients were infected with Hepatitis B in the Al-Sadder Teaching Hospital in An-Najaf Al Ashraf province, in the period from Dismember 2021 to March 2022. All study population patients who infected with hepatitis B depending on clinical basis and who diagnosis by RT-PCR (Genexpert system) were positive result, the number of them was 22 men and 25 women. It also included 11 healthy people who were not infected, the number of men was 5 and women were 6.The mean ages of suspected patients was 52.91 years (SD ± 11.045) for males, and 49.56 years (SD ± 10.4) for females. The mean of the IL 6 level was (61.56) mg/dL to male, while (85.97) mg/dL to female and very low level in control. While the mean of the IL 10 level was (55.67) mg/dL to male, while (53.46) mg/dL to female and very low level in control.