The effect of marketing mix elements (4p) on consumers' purchasing decision in oyo state, Nigeria: A case study of soda brands
Nijerya, oyo eyaletinde pazarlama karması öğelerinin (4p) tüketicilerin satın alma kararı üzerindeki etkisi: Soda markalarına ilişkin bir örnek olay
  1. Tez No: 754552
  2. Yazar: ADEDOTUN TEMINIOLA INAOLAJI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TALHA NARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Pazarlama karması, Tüketici satın alma kararı, ürün, yer, tutundurma ve fiyat, Marketing, Marketing mix, Consumer purchasing decision, product, place, promotion and price
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmanın temel amacı, pazarlama karması unsurlarının tüketici satın alma kararını nasıl etkilediğini araştırmaya odaklanmıştır. Diğer amaçlar arasında ürün bazında tüketici satın alma kararı tutumunu incelemek, fiyata dayalı tüketici satın alma kararı tutumunu incelemek, promosyon faaliyetlerine dayalı tüketici satın alma kararı tutumunu araştırmak ve tüketici satın alma kararı tutumunu ürün bazında incelemek yer almaktadır. yerleştirme ve dağıtım işlemleri. Araştırma evreni Oyo Eyaleti, araştırma örneklemi 384'tür. Çalışmada uygun bir araştırma örnekleme tekniği benimsenmiştir. Araştırmada veri toplamak için anket kullanılmış ve araştırma için iki farklı ölçek benimsenmiştir. Ölçekler Mittal Tüketici Satın Alma Kararı ölçeğini ve Malau Hamman 4p pazarlama karması değerlendirme ölçeğini içerir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Anket, ikinci bölümden altıncı bölüme kadar beş puanlık bir Likert ölçeği benimseyecek ve ölçek Kesinlikle katılmıyorum, katılmıyorum, tarafsız, katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum arasında değişecektir. Anket, Google Online form anket aracı kullanılarak elektronik olarak dağıtılacaktır. Ölçek güvenirliği için Cronbach Alpha güvenirlik testi, ölçek geçerliliği için Pearson Moment Korelasyon analizi yapılacaktır. Çalışma, araştırma hipotezlerini test etmek için çoklu regresyon analizini kullanmıştır. Çalışmanın sonucu, dört hipotezin kabul edildiğini göstermektedir. Sonuç, ürün stratejilerinin, fiyat stratejilerinin, yer ve tutundurma stratejilerinin hepsinin tüketici satın alma kararı üzerinde olumlu bir ilişki ve etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmanın sonucuna göre, çeşitli pazarlama karması unsurlarının müşterilerin soda satın alma kabiliyetini etkilediği bulunmuştur. Kuruluşlar, satışların iyileştirilmesine, pazar performansına ve pazar segmentine göre pazar payı kazanmaya yardımcı olmak için farklı stratejilere yatırım yapmalıdır. Pazarlamacılar, müşteri ihtiyaçları hakkında detaylı araştırmalar yapmalı ve müşterilerin ihtiyaçlarına göre ürünler geliştirmelidir. Ürün, toplumun ve mekanın bir yansıması olmalıdır. Gelecekteki çalışmalar için, tüketici satın alma kararı üzerindeki etkilerine göre benimsenebilecek farklı promosyon stratejilerine dayalı olarak promosyon karması genişletilmelidir. Çalışmalar, reklamların, kişisel satışın, satış promosyonunun, halkla ilişkilerin ve tanıtım tüketici satın alma kararlarının etkisine odaklanabilir.
Özet (Çeviri)
The main objective of the study is focused on investigating how marketing mix elements affect consumer purchasing decision. Other objectives include to examine the attitude of consumer purchasing decision based on product, to examine the attitude of consumer purchasing decision based on price, to investigate the attitude of consumer purchasing decision based on promotional activities and to examine the attitude of consumer purchasing decision as regards place and distribution actions. The research population was Oyo State while the research sample was 384. The study adopted a convenient research sampling technique. The study made use of questionnaire for data collection and two different scales were adopted for the study. The scales include Mittal Consumer Purchase Decision scale and Malau Hamman 4p marketing mix assessment scale. The study has six sections. The questionnaire will adopt a five points Likert scale from section two to section six and the scale will range from Strongly disagree, disagree, neutral, agree and strongly agree. The questionnaire will be distributed electronically with the use of Google Online form survey tool. For scale reliability, Cronbach Alpha reliability test will be conducted while Pearson Moment Correlation analysis will be carried out for scale validity. The study made use of multiple regression analysis to test the research hypotheses. The result of the study shows that the four hypotheses were accepted. The result shows that product strategies, price strategies, place and promotion strategies all have positive relationship and impact on consumer purchasing decision. Based on the result of the study, the various marketing mix elements have been found to affect the ability of customers to purchase soda. Organizations must invest in the different strategies to help in the improvement of sales, market performance and gaining market share based on the market segment. Marketers must carry out detailed research on customer needs and develop products based on the needs of customers. The product must be a reflection of the society and location. For future studies, the promotional mix should be expanded based on the different promotional strategies which can be adopted based on their impact on consumer purchasing decision. The studies can focus on the impact advertisements, personal selling, sales promotion, public relations and publicity consumer purchasing decisions.