Multiple intelligences theory as a trigger for positive and comprehensible reading input
Olumlu ve anlaşılabilir okuma girdileri için tetikleyici olarak çoklu zeka teorisi
  1. Tez No: 754554
  2. Yazar: NIGYARA BABAJANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. TÜRKAY BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ, Okuma girişi, İlgi, Geleneksel yöntem, Multiple Intelligences, Reading input, Interest, Traditional method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Türkçe ikinci dil öğrenenler (20-25) arasında okuma girdisi olarak Çoklu Zekâ (ÇZ) teorisi ile geleneksel yöntemin uygulanması arasındaki farkı araştırmayı amaçlamıştır. Özellikle, bu çalışma, İstanbul Türkiye'de yer alan bir dil okulunun B1 öğrencileri üzerinde Çoklu Zekai'nin etkisini ortaya koymak çalışmıştır. Bu amaca uygun olarak 30 L2 erkek ve kız öğrencinin katıldığı titiz bir literatür taraması ve ardından deneysel yöntem tasarımı yapılmıştır. Grup daha önce geleneksel okuma yöntemlerine maruz kalmıştı. Öncelikle okuma becerisi düzeyinin mevcut durumuna aşina olmak için ön test uygulanmıştır. Ardından, ÇZ anketi ve ÇZ yöntem tanıtımı ve uygulaması da yapılmıştır. Sonradan, Son test öğrencilerin okuma becerileri üzerindeki ÇZ teorisinin etkisini belirlemek için uygulanmıştır. Söz konusu verileri elde etmek için Ön test ve Son test dereceli puanlama anahtarı ve ÇZ anketi kullanılmıştır. Sonuç olarak, bulgular geleneksel ve ÇZ yöntemlerinin olumlu etkisini göstermiştir. Bununla birlikte, ÇZ, belirli ölçülerde geleneksel yöntemlerin ötesine geçmiştir, diğer bir deyişle öğrencilerin ilgisi büyük ölçüde artmıştır. Ayrıca, bir okuma girdi aracı olarak ÇZ yaklaşımının, okuma bilgisi becerisini hatırlamada en iyi sonucu verdiği de belirtilmelidir. Sonuçlar, eğitimciler, öğretmenler ve materyal geliştiriciler tarafından öğrencilerin okuma motivasyonunu artırmak için eğlenceli, ilginç ve özgün bir ortam yaratmak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the difference of applying Multiple Intelligences (MI) theory and conventional method as reading input among Turkish L2 learners (20-25). Particularly, the study attempted to reveal the impact of MI on the B1 students in the language school in Istanbul, Türkiye. In accordance with this goal meticulous literature review and subsequent experimental method design were done, where 30 L2 male and female students participated. The group previously was exposed to traditional reading methods. First, the pretest was applied to be familiar with current state of reading abilities level. Second, introduction and application of MI survey and MI treatment were conducted as well. Third, the posttest was applied to identify the impact of MI theory on learners' reading abilities. In order to obtain the aforementioned data, the Pretest and Posttest rubric and MI survey were used. As a result, the findings demonstrated positive impact of traditional and MI methods. Nonetheless, MI means surpassed the conventional methods to certain extents, in other words, students' interest increased vastly. It should also be noted that MI approach as a reading input tool worked best for recalling the read information ability. The results may be used by educators, teachers, and material developers to create the entertaining, interesting, and authentic environment for enhancing students' motivation to read.