Düzenli fitness egzersizleri yapan kadın ve erkek bireylerin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
Investigation of nutritional habits of male and female individuals doing regular fitness exercises
  1. Tez No: 754768
  2. Yazar: MEHMET CAMER KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER CENK GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, Egzersiz, Beslenme Alışkanlıkları, Spor, Fitness, Exercise, Nutritional Habits, Spor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırma, düzenli fitness egzersizleri yapan kadın ve erkek bireylerin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi amacıyla kesitsel tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Iğdır il merkezinde bulunan spor salonlarında düzenli fitness egzersizleri yapan gönüllü 75‟i kadın ve 75‟erkek olmak üzere 20-30 yaş arasındaki 150 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, yüz yüze anket tekniği ile 2021 yılı Temmuz ve Eylül aylarını kapsayan tarihler arasında, Kişisel Bilgi Formu ve Genel Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde güvenirlik analizi, tanımlayıcı istatistikler Ki-kare analizi, Bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U testi, ANOVA Varyans analizi ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Araştırmada, anlamlılık düzeyi p0.05). Araştırmaya katılan gönüllü kadın ve erkeklerin medeni durum, boy uzunluğu ile genel beslenme alışkanlıkları ölçeği-bilgi düzeyi ve görüşleri puanları arasında anlamlı fark olduğu (p0.05). Araştırmada, düzenli fitness egzersizleri yapan bireylerin genel beslenme alışkanlıkları tutumları ile bilgi düzeyi ve görüşler arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı ilişkilerin olduğu; düzenli fitness egzersizleri bireylerin genel beslenme alışkanlıkları bilgi düzeyi ve görüş puanlarındaki artışın, genel beslenme alışkanlıkları tutum puanlarını istatiksel olarak anlamlı bir şekilde artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; düzenli fitness egzersizleri yapan gönüllü kadınların %62,7‟sinin günde üç öğün ve gönüllü erkeklerin ise %90,7‟sinin günde dört öğün beslendikleri; beslenme tarzı ile öğün kaçırmamaya özen gösteridikleri, gönüllü kadınların %32‟sinin erkelerin ise %13,4‟ünün ve öğün atladığı, öğün atlayanların formunu korumak için atladıkları kadınların %62,7‟sinin günde üç öğün ve gönüllü erkeklerin ise %90,7‟sinin günde dört öğün ve öğün atlamadıkları, beslenme seçiminde sağlıklı olma, kalori değeri ve vitamin ve mineral zenginliğinin etkili faktör olarak gördükleri belirlenmiştir. Araştırmada, gnüllü kadın ve erkeklerin sosyodemografik özelliklerinin genel beslenme alışkanlıkları tutumunun etkilenmediği, ancak bazı sosyo-demografik özelliklerinin (medeni durum ve boy uzunluğu) genel beslenme alışkanlıkları bilgi düzeyi ve görüşlerini etkilediği belirlenmiştir. Düzenli fitness egzersizleri bireylerin genel beslenme alışkanlıkları bilgi düzeyi ve görüş puanlarındaki artışın, genel beslenme alışkanlıkları tutum puanlarını istatiksel olarak anlamlı bir şekilde artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in a cross-sectional descriptive type in order to examine the nutritional habits of men and women who do regular fitness exercises. The research was carried out with 150 volunteers between the ages of 20-30, 75 female and 75 male, who do regular fitness exercises in the gyms located in the city center of Iğdır. The data of the study were obtained with the Personal Information Form and the General Eating Habits Scale between the dates of July and September 2021, using the face-to-face survey technique. Reliability analysis, descriptive statistics Chi-square analysis, independent groups t test, Mann Whitney U test, ANOVA Analysis of variance and Kruskal Wallis H Test were used in the evaluation of the data. In the study, the level of significance was taken as p0.05). There was a significant difference between the marital status, height, general eating habits scale-knowledge level and opinions scores of the women and men who participated in the study (p0.05). In the study, it was found that there are positive and highly significant relationships between the general eating habits attitudes of individuals who do regular fitness exercises, their knowledge level and opinions; it has been determined that the increase in the general nutritional habits knowledge level and opinion scores of the individuals with regular fitness exercises statistically significantly increased the general eating habits attitude scores. As a result; 62.7% of volunteer women who do regular fitness exercises eat three meals a day and 90.7% of volunteer men eat four meals a day; They are careful not to miss meals with their diet, 32% of the volunteer women and 13.4% of the men skip meals, 62.7% of the women who skip meals to maintain their fitness, and 90.7% of the volunteer men. It was determined that the participants did not skip four meals and meals a day, and they considered being healthy, calorie value, and vitamin and mineral richness as effective factors in their diet selection. In the study, it was determined that the sociodemographic characteristics of the volunteer women and men did not affect the general eating habits attitude, but some socio-demographic characteristics (martial status and height) affected the general eating habits knowledge level and opinions. It was determined that the increase in the general nutritional habits knowledge level and opinion scores of the individuals with regular fitness exercises statistically significantly increased the general eating habits attitude scores.