İstanbul Üniversitesi'nin sosyal bilimler alanındaki bilimsel araştırma üretkenliğinin ve bilimsel işbirliklerinin bibliyometrik ve sosyal ağ analizi yöntemleriyle incelenmesi
A study of research productivity and scientific collaborations of the disciplines in social sciences in the university of Istanbul by bibliometric and social network analysis methods
  1. Tez No: 755017
  2. Yazar: ŞEYDA CİVELEK UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA DİLEK KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Üretkenlik, Bilimsel İşbirliği, Bilimsel Performans, Araştırma Üretkenliği, Araştırma Performansı, Akademik Performans, Sosyal Ağ Analizi, Bibliyometrik Analiz, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler, Scientific Productivity, Scientific Collaboration, Scientific Performance, Research Productivity, Research Performance, Academic Performance, Social Network Analysis, Bibliometric Analysis, Istanbul University, Social Sciences
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Araştırma üretkenliği ve işbirlikleri, bilimsel bilgiyi geliştirmenin ve üniversiteyi ilerletmenin temel unsurlarıdır. Yükseköğretimde öğretim üyeleri bilimin çeşitli disiplinlerinde yaptıkları her yeni yayınla yeni bilgileri paylaşmış ve yayımını sağlamış olurlar. Bu bağlamda araştırma ve yayın adeta üniversitenin temel işlevidir. Bu tezin temel amacı da İstanbul Üniversitesi'nin sosyal bilimler alanındaki bilimsel araştırma üretkenliğini ve işbirliklerini incelemek olarak belirlenmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere Web of Science'da sosyal bilimler alanında 1980-2022 yılları arasında dizinlenmiş İstanbul Üniversitesi adresli yayınlar bibliyometrik ve sosyal ağ analizine tabii tutulmuştur. Araştırmanın bulguları göstermektedir ki İstanbul Üniversitesi Web of Science'da dizinlenen yayınları bağlamında üretken olarak nitelendirilebilecek bir yayın performansına sahiptir. Sosyal bilimler alanındaki yayın performansı ise fen bilimlerine göre daha düşüktür; buna karşın Türkiye'deki diğer üniversitelerle karşılaştırıldığında sosyal bilimler alanında oldukça iyi bir performans göstermektedir. Sosyal bilimler alanınında bilimsel işbirliği kurmaya yatkın yapıda olduğu da bulgulanmıştır. Kurulan işbirlikleri özellikle farklı bilim dallarına ait disiplinlerarası çalışmalardan kaynaklanmaktadır. Bu durum sosyal bilimler alanındaki yayınların bibliyometrik göstergelerini etkileyecek büyüklüktedir.
Özet (Çeviri)
Research productivity and collaborations are key elements in advancing scientific knowledge and advancing the university. In higher education, faculty members share and publish new information with each new publication they make in various disciplines of science. In this context, research and publication are almost the main function of the university. The main purpose of this thesis is to examine the scientific research productivity and collaborations of Istanbul University in the field of social sciences. In order to achieve this aim, publications from Istanbul University indexed in the field of social sciences in the Web of Science between 1980 and 2022 were subjected to bibliometric and social network analysis. The findings of the study show that Istanbul University has a publication performance that can be described as productive in the context of its publications indexed in Web of Science. Publication performance in social sciences is lower than in science. On the other hand, it has been determined that the field of social sciences is prone to establish scientific cooperation. Established collaborations are mainly due to interdisciplinary studies of different disciplines. This situation is so great that it affects the bibliometric indicators of publications in the field of social sciences.