Sağlık göstergelerinin yaşlanan nüfus üzerine etkisi
The effect of health indicators on the aging population
- Tez No: 755045
- Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı, sağlık göstergeleri, kaba ölüm oranları, kaba doğum oranları, kişi başı sağlık harcamaları, The ratio of the population over 65 to the total population, health indicator, mortality rate, fertility rate, per capita health expenditure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sağlık Göstergelerinin Yaşlanan Nüfus Üzerine Etkileri'ni incelemektir. Tezin birinci bölümünde, yaşlanma hakkında teorik bilgiler verilmektedir. Tezin ikinci bölümünde, sağlık kavramı ve sağlık göstergeleri ile ilgili teorik çerçeve sunulmaktadır. Tezin üçüncü ve son bölümünde ise, OECD ülkeleri ve dünyanın en yaşlı beş ülkesinde yaşlanan nüfus ile sağlık göstergeleri arasındaki ilişkiler panel veri yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan analize ile ilgili veriler Dünya Bankası ve OECD data veritabanlarından elde edilmiştir. 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı bağımlı değişken olarak seçilirken; sağlık harcamalarının GSYH içindeki payı, kaba ölüm oranları, kaba doğum oranları, kişi başı sağlık harcaması, doğuşta beklenen yaşam süresi değişkenleri bağımsız değişkenler olarak seçilmiştir. Verilerin analizi için EViews 11 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranının; sağlık harcamalarının GSYH içindeki payını, kaba ölüm oranlarını, kaba doğum oranlarını, kişi başı sağlık harcamasını, doğuşta beklenen yaşam süresini her iki ülke gruplarında da etkilediği görülmüştür. Bu durum, yaşlanan nüfusun sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğunu göstermiştir. Nüfusun yaşlanmasının dünyanın en yaşlı 5 ülke grubundada, OECD ülkeleri grubundada en yüksek etkisinin doğusta yaşam beklentisi olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma neticesinde ulaşılan bulgular, nüfusun yaşlanması ile sağlık göstergeleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examine the Effects of Health Indicators on the Aging Population. In the first part of the thesis, theoretical information about aging is given. In the second part of the thesis, the theoretical framework related to the concept of health and health indicators is presented. In the third and last part of the thesis, the relations between the aging population and health indicators in OECD countries and the five oldest countries of the world were analyzed by panel data method. The data related to the analysis were obtained from the World Bank and OECD data databases. While the ratio of the population over 65 years of age to the total population is chosen as the dependent variable; The share of health expenditures in GDP, crude death rates, crude birth rates, health expenditure per capita, life expectancy at birth were selected as independent variables. EViews 11 package program was used for data analysis. As a result of the research, the ratio of the population over the age of 65 to the total population; It has been seen that health expenditures affect the share of GDP, crude death rates, crude birth rates, health expenditure per capita, life expectancy at birth in both country groups. This showed that the aging population has positive effects on health. It has been observed that the highest effect of population aging in the world's 5 oldest group of countries and in the group of OECD countries is life expectancy at birth. The findings obtained as a result of the research show that there is a positive relationship between the aging of the population and health indicators.