Omuz impingement sendromu tanısı alan bireylerde tetik nokta üzerine uygulanan ESWT'nin ağrı fonksiyon ve efüzyon üzerine etkisi
Effect of ESWT applied on the trigger point on pain function and effusion in individuals diagnosed with shoulder impingement syndrome
  1. Tez No: 755298
  2. Yazar: RUMEYSA ÖZTÜRK YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL ÖZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz impingement sendorumu, tetik nokta, ESWT, ağrı, fonksiyon, efüzyon, Shoulder impingement syndrome, trigger point, ESWT, pain, function, effusion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çalışmanın amacı omuz impingement sendorumu tanısı alan bireylerde tetik nokta üzerine uygulanan ESWT'nin ağrı, fonksiyon ve efüzyon üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya Özel Olimpos Hastanesine başvuran omuz impingement sendrom tanılı 32 hasta dahil edildi. Hastalar randomizasyonla çalışma grubu (n=16) ve kontrol grubu (n=16) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba 3 hafta boyunca haftada 5 gün konvansiyonel fizyoterapi programı uygulandı. Konvansiyonel fizyoterapi programı Hot pack, Ultrason (1 mHz. 1.5 w/cm², kesikli 5dk.), TENS (konvansiyonel 20 dk.), manuel terapi uygulamaları, posterior kapsül germe, ROM egzersizleri, omuz kaslarına izometrik kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşmaktaydı. Çalışma grubuna ek olarak omuz bölgesindeki tetik noktaya 5 seans ESWT (tetik noktasına 1000 çevresine 500 atım, 2 bar 10 Hz.) uygulandı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası tüm hastalar ağrı, Corbin postür indeksi supraspinatus tendon kalınlığı, efüzyonu, normal eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH), Constant Murley Skoru, Yorgunluk Şiddet Ölçeği ile değerlendirildi. Ağrı, Corbin postür indeksi supraspinatus tendon kalınlığı, efüzyonu, normal eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH), Constant Murley Skoru, Yorgunluk Şiddet Ölçeğinde her iki grupta istatistiksel anlamlı iyileşme saptandı. Çalışma grubu ağrı, efüzyon, yorgunluk şiddeti, eksternal rotatör kas kuvveti parametrelerinde kontrol grubuna üstündü. Sonuç olarak omuz impingement sendromu olan hastalarda konvansiyonel fizyoterapiye ek uygulanan ESWT'nin ağrı, efüzyon, yorgunluk şiddeti, aktif omuz ekstansiyonu parametrelerinde konvansiyonel fizyoterapiye üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effect of ESWT applied on the trigger point on pain, function and effusion in individuals diagnosed with shoulder impingement syndrome. Thirty-two patients with a diagnosis of shoulder impingement syndrome admitted to Private Olympos Hospital were included in the study. The patients were randomly divided into two groups as the study group (n=16) and the control group (n=16). A conventional physiotherapy program was applied to both groups 5 days a week for 3 weeks. Conventional physiotherapy program consisted of Hot pack, Ultrasound (1 mHz. 1.5 w/cm², pulsed 5 min.), TENS (conventional 20 min.), manual therapy applications, posterior capsule stretching, ROM exercises, isometric strengthening exercises for shoulder muscles. In addition to the study group, 5 sessions of ESWT (500 pulses around 1000 to the trigger point, 2 bar 10 Hz.) were applied to the trigger point in the shoulder region. Pain, Corbin posture index, supraspinatus tendon thickness, effusion, normal joint range of motion, muscle strength, Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH), Constant Murley Score, and Fatigue Severity Scale were evaluated in all patients before and after treatment. Pain, Corbin posture index, supraspinatus tendon thickness, effusion, normal range of motion, muscle strength, Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH), Constant Murley Score, and Fatigue Severity Scale were statistically significant improvements in both groups. The study group was superior to the control group in terms of pain, effusion, fatigue severity, and external rotator muscle strength parameters. As a result, ESWT applied in addition to conventional physiotherapy in patients with shoulder impingement syndrome was found to be superior to conventional physiotherapy in terms of pain, effusion, fatigue severity and aktive shoulder extension parameters.