Sürdürülebilir kalkınmada enerji faktörüve türkiye'nin enerji verimliliği politikaları:Bursa örneği
Energy factor in sustainable developmentand turkey's energy efficiency policies:example of Bursa
- Tez No: 755449
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA TÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Karbon Salınımı, Enerji Arz Güvenliği, Çevre Güvenliği, Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilirlik, Energy Efficiency, Carbon Emission, Energy Supply Security, Environmental Security, Sustainable Development, Sustainability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmada gerekli olan enerji verimliliği politikaları ve uygulamaları çalışma konusu olarak belirlenmiştir. Enerji kaynağına olan talep nüfus yoğunluğunun artması, üretim faaliyetlerinin artması, enerji ihtiyacının çeşitlenmesi ile sürekli olarak artmaktadır. Türkiye, enerji talebinin çoğunu hem ithal etmekte hem de fosil yakıtlardan karşılamaktadır. Enerji ithali dışa bağlılığı artırırken enerji güvenliği sorununu ortaya çıkarmaktadır. Fosil yakıt tüketimi ise yayılan sera gazı emisyonu nedeni ile çevre güvenliğini tehdit etmektedir. Türkiye'nin enerji kaynakları kullanımında çevre güvenliğinin ve enerji güvenliğinin sağlanmasının birinci yolu enerjide verimlilik sağlamaktır. Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması gibi uluslararası anlaşmalar iklim değişikliği ile mücadele etmek ve karbon emisyonlarının azalmasını amaçlamaktadır. Türkiye'nin enerji verimliliği uygulamalarında izlemiş olduğu politikalar Bursa ili düzeyinde araştırma yapılarak aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey's energy efficiency policies and practices, which are necessary for sustainable development, have been determined as the subject of this study. Demand for energy resources is constantly increasing with the increase in population density, increase in production activities and diversification of energy needs. Turkey both imports and meets most of its energy demand from fossil fuels. While energy import increases foreign dependency, it raises the problem of energy security. Fossil fuel consumption, on the other hand, threatens environmental security due to emitted greenhouse gas emissions. The first way to ensure environmental and energy security in Turkey's use of energy resources is to provide energy efficiency. International agreements such as the United Nations Framework Convention on Climate Change, the Kyoto Protocol and the Paris Agreement, to which Turkey is a party, aim to combat climate change and reduce carbon emissions. The policies that Turkey has followed in energy efficiency practices have been tried to be conveyed by conducting research at the Bursa province level.