TCMB uluslararası rezervlerinin miktarının ve dağılımının döviz kurlarına etkisi
The effect of the amount and distribution of CBRT international reserves on exchange rates
- Tez No: 755653
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL, PROF. DR. KAMİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Altın, Döviz kuru, TCMB, Rezerv, Gold, Exchange rate, CBRT, Reserve
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Döviz kurlarının ve dolayısıyla doların değerinin belirli bir miktarda altına sabitlendiği Bretton Woods sisteminin sona ermesini takiben para birimleri ve kurlar arasındaki ilişki nispeten daha değişken ve dinamik bir hal almıştır. Ülkeler kendi kur rejimlerini seçmişler ve para birimlerini, kimi zaman değer kazandırmaya kimi zaman değersizleştirmeye yönelik politikalar izlemişlerdir. İzlenen bu politikaların belirlenmesini ve uygulamasını da merkez bankaları üstlenmiştir. Türkiye için TCMB geçmişten günümüze farklı dönemlerde farklı kur rejimleri ile ülke para biriminin değerini korumaya yönelik politikalar gütmüştür. Politika oluşturmak ve oluşan politikaların etkinliğini sağlayabilmek için etkin kaynakların bulunması gerekmektedir. Döviz ve altın rezervleri merkez bankalarının para politikasına yön vermekte kullandığı iki önemli varlıktır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı döviz ve altın rezervlerinin döviz kuruna olan etkisini tespit etmek ve bu kapsamda para politikası önerileri ortaya koymaktır. Çalışmada toplam rezervlerin döviz kuru üzerinde bir etkisinin olmadığı, fakat döviz ve altın rezervlerinin döviz kuru üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Following the end of the Bretton Woods system, in which exchange rates and, therefore, the dollar's value was fixed to a certain amount of gold, the relationship between currencies and exchange rates became relatively more volatile and dynamic. Countries have chosen their exchange rate regimes and have followed policies that sometimes add value and devalue their currencies. Central banks are responsible for determining and implementing these policies. For Turkey, the CBRT has pursued policies to protect the value of the country's currency with different exchange rate regimes in different periods from the past to the present. It is necessary to find adequate resources to create a policy and ensure its effectiveness of the policies. Foreign exchange and gold reserves are two important assets that central banks use to guide monetary policy. In this direction, this study aims to determine the effect of foreign exchange and gold reserves on the exchange rate and put forward monetary policy recommendations. In the study, it was concluded that the total reserves did not affect the exchange rate, but the foreign exchange and gold reserves had a significant effect on the exchange rate.