The effects of epistemic curosity on self-regulated learning strategies and motivation of very young EFL learners
Epistemik merakın erken yaş İngilizce öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme stratejileri ve motivasyonlarına etkisi
- Tez No: 755707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİSA MEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz düzenlemeli öğrenme, Erken Yaş Öğrencileri, Epistemik Merak, Motivasyon, İngiliz Dili Eğitimi, Self-regulated Learning, Very Young Learners, Epistemic Curiosity, Motivation, English Language Teaching, EFL
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma epistemik merakın erken yaştaki İngilizce öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme stratejilerine ve motivasyonlarına olan etkisini incelemiştir. Ayrıca ders içi aktiviteler ile epistemik merak arttırılmasının ardından öğretmenlerin görüşlerini ve öğrencilerin İngilizce dersine karşı tutumlarını araştırmıştır. 18 kişilik iki gruptan biri 8 hafta boyunca epistemik merak arttırıcı etkinliklere maruz kalırken diğer grup olası bir değişikliğe karşın karma yöntem tasarımıyla gözlemlenmiştir. Nicel veriler, Öz-Düzenleyici Öğrenme Anketi (SRL) ve Motivasyon Anketi'nin ön ve son testleri ile toplanmıştır. Sonuçlara göre, deney grubunun öz düzenlemeli öğrenme stratejilerinde anlamlı bir değişiklik bulunurken, kontrol grubu herhangi bir anlamlı farklılık görülmemiştir. Her iki grupta da sayılar hafif bir artış gösterse de her grubun motivasyonunda etkili bir değişiklik olmamıştır. Son olarak, epistemik merak, öz düzenlemeli öğrenme ve motivasyon arasında pozitif bir korelasyon bulundu. Deney grubuyla yapılan odak grup tartışmalarından ve öğretmenin yansıtıcı alan notlarından toplanan nitel veriler, öğrencilerin İngilizce derslerine yönelik tutumlarında olumlu bir değişiklik olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of epistemic curiosity (EP) on very young EFL learners‟ (VYL) self-regulated learning strategies (SRLS) and motivation. Further, it explored teacher‟s reflections and very young learners‟ perceptions of English lessons after epistemic curiosity was increased via in-class activities. A treatment was applied with the non-EC group (N=18) and EC group (N=18) was also observed through mixed-method research to detect any possible changes. The quantitative data were collected with pre- and posttests of Self-Regulated Learning Questionnaire (SRL) and Motivation Questionnaire. According to the obtained results, a significant change was found in the SRL of the EC group while the non-EC group did not show any significant difference. There was no significant change in the motivation of each group even though numbers showed a slight increase in both groups. Finally, a positive correlation was found between EC, SRL, and motivation. The qualitative data gathered from focus group discussions with the EC group and teacher reflective field notes indicated a positive change in students‟ perceptions of learning English. The study offers pedagogical implications and suggestions for the effects of epistemic curiosity while teaching English to very young learners.