Acil serviste proksimal femur fraktürü tanısı alan geriatrik hastalarda 28 günlük mortalite üzerine etkili faktörlerin araştırılması
Investigation of factors effective on 28-day mortality in geriatric patients diagnosed with proximal femur fracture in the emergency department
  1. Tez No: 803431
  2. Yazar: OLCAY KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: proksimal femur fraktürü, NHFS, AHFS, CCI, mortalite, acil tıp, proksimal femur fracture, NHFS, AHFS, CCI, mortality, emergency medicine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızda acil serviste proksimal femur fraktürü tanısı alan geriatrik hastaların 28 günlük mortalitesi üzerine etkili faktörlerin araştırılmasını; AHFS (Almelo Kalça Kırığı Skoru), NHFS (Nottingham Kalça Kırığı Skoru), CCI (Charlson Komorbidite İndeksi) ve mREMS (Modifiye Hızlı Acil Tıp Skoru) skorlarının hastaların 28 günlük mortalite durumlarını, hastane içi mortalite durumlarını ve yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatış ihtiyaçlarını öngörmedeki etkililiklerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda acil servisimize 01.06.2022 – 31.12.2022 tarihleri arasında başvuran ve proksimal femur fraktürü tanısı alan 65 yaş ve üzeri hastaların vital bulguları, demografik verileri, laboratuvar bulguları, eritrosit süspansiyonu (ES) ve taze donmuş plazma (TDP) transfüzyon ihtiyaçları, NHFS, AHFS, mREMS ve CCI skorları, YBÜ yatışı yapılıp yapılmadığı, 28 günlük sağkalım durumları ve hastane içi sağkalım durumları incelendi. Bulgular: Çalışmamıza % 60,2 (n=109)' si kadın olmak üzere toplam 181 hasta dahil edilmiştir. Yaş ortalaması tüm hastalarda 81,85±8,34 yıl olarak hesaplanmıştır. Hastalar sonlanım olarak incelendiğinde %48,1(n=87)'inin YBÜ yatış ihtiyacı olduğu, %10,5(n=19)'inin hastane içinde, %18,2(n=33)'sinin ilk 28 günde hayatını kaybettiği gözlendi. YBÜ yatışı yapılan hastalarda ortalama yaş, yatış süresi, WBC, üre, kreatin, potasyum ve INR değerleri ile kan ürünü replasmanı, hastane içi mortalite ve 28 günlük mortalite oranları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekken; ortalama hemoglobin ve hematokrit değerlerinin düşük olduğu görüldü. Hastalar hastane içi mortalite durumlarına göre karşılaştırıldığında, ölen hastaların daha uzun hastane yatış sürelerine sahip oldukları, daha yüksek oranda YBÜ yatış ihtiyaçları olduğu, daha yüksek kreatinin ve INR değerlerine sahip oldukları tespit edildi. Hastalar 28 günlük sağkalım durumlarına göre karşılaştırıldığında, ölen hastaların daha ileri yaşta, daha yüksek oranda YBÜ yatış ihtiyaçları olduğu, daha yüksek WBC, üre, kreatinin ve INR değerlerine sahip oldukları tespit edildi. AHFS'nin 8 ve üzerinde olması 28 günlük mortaliteyi %81,8 sensitivite ve % 60,8 spesifite, hastane içi mortaliteyi % 89,5 sensitivite ve % 58,0 spesifite, YBÜ yatış ihtiyacını %81,2 sensitivite ve %83,0 spesifite ile; NHFS'nin 6 ve üzerinde olması 28 günlük mortaliteyi %60,6 sensitivite ve %68,9 spesifite, hastane içi mortaliteyi % 68,4 sensitivite ve % 67,3 spesifite, YBÜ yatış ihtiyacını % 55,2 sensitivite ve %80,9 spesifite ile; CCI'nın 6 ve üzerinde olması 28 günlük mortaliteyi %54,5 sensitivite ve %60,1 spesifite, hastane içi mortaliteyi %63,2 sensitivite ve %60,5 spesifite, YBÜ yatış ihtiyacını %47,1 sensitivite ve %62,8 spesifite ile başarılı bir şekilde öngördükleri tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda ortaya çıkan sonuçlar ışığında proksimal femur fraktürü olan geriatrik hastalarda AHFS erken dönem mortalite ve morbidite tahmininde diğer skorlamalar, klinik ve laboratuvar değerlerine göre bir adım öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we investigated the factors affecting the 28-day mortality of geriatric patients diagnosed with proximal femur fracture in the emergency department. We aimed to compare the effectiveness of AHFS (Almelo Hip Fracture Score), NHFS (Nottingham Hip Fracture Score), CCI (Charlson Comorbidity Index) and mREMS (Modified Rapid Emergency Medicine Score) scores in predicting 28-day mortality, in-hospital mortality and the need for ICU (Intensive Care Unit) admission. Material and Method: In our study, vital signs, demographic data, laboratory findings, erythrocyte suspension (ES) and fresh frozen plasma (TDP) transfusion needs, NHFS, AHFS, mREMS and CCI scores, ICU admission or not, 28-day survival status and in-hospital survival status of patiens aged 65 years and over who were admitted to our emergency department between 01.06.2022 and 31.12.2022, diagnosed with proximal femur fracture were analysed. Results: A total of 181 patients, 60,2% (n=109) of whom were female, were included in our study. When the patiens were examined as a outcome, it was observed that 48,1% (n=87) of them needed to be admitted to the ICU, 10,5% (n=19) of them lost their lives in-hospital, 18,2% (n=33) of them lost their lives in the first 28 days. It was observed that patients who were hospitalised in the ICU were statistically significantly older, required more ES and TDP replacement, had higher in-hospital mortality rates, had higher 28-day mortality rates, had longer hospitalisation durations, had higher WBC, urea, creatine, potassium and INR values; in addiction, they had lower haemoglobin and haematocrit values. When the patients were compared according to in-hospital mortality status, it was found that the deceased patients had longer hospitalisation durations, higher ICU hospitalisation requirements, and higher creatinine and INR values. When the patients were compared according to 28-day survival status, it was found that the deceased patients were older, needed ICU admission at a higher rate and had higher WBC, urea, creatinine and INR values. AHFS (≥8) is the most succesfull clinical score with 81,8% sensitivity and 60,8% specifity for 28-day mortality; 89,5% sensitivity and 58,0% specifity for in hospital mortality; 81,2% sensitivity and 83,0% specifity for ICU admission. Sensitivity and specifity of NHFS (≥6) were 60,6% and 68,9 for 28-day mortality; 55,2% and 80,9% for ICU admission. CCI and mREMS were also have lower indicates than AHFS and NHFS Conclusion: In the view of results of our study, in the estimation of AHFS early mortality and morbidity in geriatric patients with proximal femur fracture stands out according to other other scoring systems, clinical and laboratory values.