The effect of Computer-Assisted Language Learning (CALL) on the reading motivation of ELT students
Bilgisayar destekli dil öğreniminin İngilizce öğretmeni adaylarının okuma motivasyonuna etkisi
- Tez No: 756036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERZAN ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi, Okuma Becerileri, İngilizce Dili Öğretimi, İçsel Motivasyon ve Dışsal Motivasyon, Computer-Assisted Language Learning, Reading Skills, English Language Teaching, Intrinsic Motivation and Extrinsic Motivation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Son on yılda, internet ve teknolojinin giderek yaygınlaşması hayatın her alanını etkilemiştir. Bu nedenle Bilgisayar Destekli Dil Öğreniminin (BDDÖ) önemi eğitim alanında yadsınamaz bir düzeye ulaşmıştır. Bu çalışma, Bilgisayar Destekli Dil Öğreniminin, İngiliz dili eğitimi öğrencilerinin okuma motivasyonu üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de bir devlet üniversitesinin İngilizce öğretmenliği bölümündeki 29 birinci sınıf öğrencisi çevrimiçi öğrenmeyi deneyimledi. Araştırma karma yöntemli yarı deneysel araştırma desenini benimsemiştir. On hafta boyunca yürütülen bu çalışmada, nicel veriler Bilgisayar Destekli Dil Öğreniminin etkisi, içsel ve dışsal motivasyon olmak üzere üç bölümden oluşan kapalı uçlu sorularla ön ve son anketler aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler SPSS 22.0 ile analiz edildi. Nitel veriler, odaklı grup görüşmeleri ve haftalık yansıtıcı günlükler yoluyla toplanmıştır. Sağlanan nitel verileri değerlendirmek ve yorumlamak için içerik analizi yapılmıştır. Bu araştırmanın sonuçları dışsal motivasyon dışında BDDÖ'nin etkileri ve tüm motivasyon bölümleri anlamlıydı.
Özet (Çeviri)
Over the last decades, increasingly widespread use of the Internet and technology has affected every aspect of life. For this reason, the importance of Computer-Assisted Language Learning (CALL) has reached an undeniable level in the domain of instruction. This study aimed to investigate the effect of CALL on the reading motivation of English language teaching students. To this end, 29 freshmen in the English language teaching department of a state university in Turkey took reading lessons through online education. The study adopted a mixed-method quasi-experimental research design. In this study, quantitative data were collected by means of questionnaires (pre and post) with closed-ended questions consisting of three sections: the effect of CALL, intrinsic motivation, and extrinsic motivation. The quantitative data were analyzed through SPSS 22.0. The qualitative data were collected via focused group interviews and weekly journal reflections. Content analysis was conducted to evaluate and interpret the qualitative data. The results of this study were significant in terms of the effects of CALL and all sections of motivation except for the extrinsic motivation.