Iğdır merkez ortaokulları yöneticilerinin iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve karşılaştıkları sorunlar: Iğdır il örneği
Occupational health and safety studies of Iğdir centralmiddle schools administrators and the problems they face (Iğdir province sample)
- Tez No: 756115
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Ortamı, Ortaokul, İş Sağlığı ve Güvenliği, Yönetici, School Environment, Middle School, Occupational Health and Safety, Administrator
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Okullarda eğitim öğretimin etkili olarak yürütülmesi, öğrencilerin ,öğretmenlerin ve diğer personellerin okul ortamında rahat hareket edebilecekleri kendilerini güvende hissetmeleri açısından okullardaki risk etmenlerini bilmek ve gerekli tedbirleri almak,sağlıklı bir ortam yaratmak iş sağlığı ve güvenliği açısından önem teşkil etmektedir. Okul yöneticilerin ortaokullardaki iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında yaptıkları uygulamaları ve bu uygulamalarda karşılaştıkları sorunları belirlemek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmaya 121 yönetici katılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden anket materyali kullanılmıştır. Betimsel tarama ile ortaokul yöneticilerin ankete verdikleri cevaplar neticesinde veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler spss programı kullanılarak analiz edilerek çözümlenmiş ve bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is important for occupational health and safety to know the risk factors in schools, to take the necessary precautions, to create a healthy environment in order to carry out education and training effectively in schools, to make students, teachers and other personnel feel safe and secure in the school environment. The purpose of this study is to determine the practices of school administrators in occupational health and safety studies in secondary schools and the problems they encounter in these practices. 121 administrators participated in the research. Questionnaire material, one of the quantitative research methods, was used in the research. Data were collected as a result of the answers given by the secondary school administrators to the questionnaire with descriptive scanning. The obtained data were analyzed and analyzed using the spss program and the findings were reached.