Kawasaki hastalığı olgularımızın tanı, tedavi ve komplikasyon yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of our kawasaki disease cases in terms of diagnosis, treatment and complications
- Tez No: 756131
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY NUHOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kawasaki hastalığı, tanı, tedavi, komplikasyon, Kawasaki disease, diagnosis, treatment, complication
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma ile Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde 2010-2020 yılları arasında Kawasaki Hastalığı tanısı alan 30 olgunun klinik, demografik, laboratuvar ve ekokardiyografik özelliklerinin değerlendirilmesi, uygun erken tanı ve erken tedavi süreçleriyle komplikasyonların ne ölçüde engellenebildiğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakütesi Haydarpaşa Numune SUAM Çocuk Kliniği'nde 2010-2020 yılları arasında Kawasaki Hastalığı tanısı alan hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Kawasaki Hastalığı tanısı alan olguların 22'si (%73,3) erkek, 8'si (%26,7) kızdı (E/K: 2,75). Hastaların yaşları 1 ile 11 arasında (ort. 5.20±3,08 yıl) değişmekte olup %66,6 ile en fazla hasta 1-6 yaş arası gruptaydı. Olguların en fazla %33,3 ile en sık ilkbahar mevsiminde ve %26,6 ile en sık mayıs ayında başvurduğu görüldü. Kawasaki Hastalığı tanısı alana kadar geçen süreçte ateşli gün sayısı 2-10 gün arasında değişmekte olup, ortalama 5.07±1.95 gündü. Hastalığa ortalama tanı koyma süresi 5.80±2.17 gündü. Tanı koydurucu klinik bulguların dağılımı %100 ateş, %100 ağız ve dudaklarda değişiklikler, %73,3 konjonktivit, %83,3 lenfadenopati ve %93,3 döküntü şeklindeydi. Komplet grubundaki hastaların 4'ünde (%19) steril piyüri, 4'ünde (%19) aseptik menenjit ve 3'ünde (%14,3) safra kesesi hidropsu varken inkomplet grubundaki hastaların 1'inde (%11,1) steril piyüri, 1'inde(%11,1) aseptik menenjit olduğu tespit edildi. Hastaların %40'ında kardiyak tutulum saptanmış olup, komplet grubundaki hastalarda %19 mitral yetmezlik, %9,5 koroner arter anevrizması, %14,3 sol koroner arterde dilatasyon, %4,8 sol koroner arterde ektazi, %4,8 perikardiyal efüzyon, %4,8 mitral yetmezlikle beraber perikardiyal efüzyon ve inkomplet grubundaki hastalarda %11,1 perikardiyal efüzyon bulunmuştur. CRP ve Sedimantasyon değerlerinin tüm bireylerde yüksek olduğu tespit edildi. Komplet grubundaki hastalarda %71,4 anemi, %28,5 ALT ve AST yüksekliği, %28,5 hiponatremi, %57,1 lökositoz, %23,8 trombositoz; inkomplet grubundaki hastalarda %33,3 anemi, %11,1 AST ve ALT yüksekliği, %22,2 hiponatremi, %44,4 lökositoz, %33,3 trombositoz saptanmıştır. Komplet grubundaki hastalarda %9,5 hepatomegali, %4,5 hepatosplenomegali, %9,5 splenomegali, inkomplet grubundaki hastalarda %11,1 hepatomegali bulundu. Hastaların %100'üne yüksek dozda IVIG ve anti-inflamatuvar dozda ASA tedavisi verilmiş, %60'ında 48 saat sonunda, %40'ında iki hafta sonunda anti-agregan doza (3-5 mg/kg/gün) geçilmiştir. Hastaların %6,66'sının ikinci doz IVIG ihtiyacı olmuştur. Sonuç: Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Kawasaki Hastalığı tanısı alan çocuk sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Başta çocuk hekimleri olmak üzere çocuk hasta takibi yapan tüm hekimlerin, çocukluk yaş grubunda sık görülen özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok hastalığa benzerlik göstermesi nedeniyle, tanı koyma sürecinin uzaması, hastalığın ilk on gününde kardiyak komplikasyonları engelleyebilmek için verilmesi önem arz eden intravenöz immunglobulin (IVIG) tedavisinin gecikmesine ve mortalitenin artmasına sebep olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical, demographic, laboratory and echocardiographic characteristics of 30 cases diagnosed with Kawasaki Disease between 2010 and 2020 in Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Pediatrics Clinic, and to evaluate the complications with appropriate early diagnosis and early treatment processes. It is aimed to show that it can be prevented to a large extent. Materials and Methods: Medical records of patients diagnosed with Kawasaki Disease between 2010 and 2020 in the Haydarpaşa Numune SUAM Pediatric Clinic, Faculty of Medicine, University of Health Sciences were retrospectively reviewed. Results: Of the cases diagnosed with Kawasaki disease, 22 (73.3%) were male and 8 (26.7%) were female (M/F: 2.75). The age of the patients was between 1 and 11 years (mean 5.20 ± 3.08 years), whereby the highest number of patients was in the age group of 1 to 6 years with 66.6%. It showed that the cases occurred most frequently in the spring season with 33.3% and in May with 26.6%. The number of days with fever ranged from 2 to 10 days to diagnosis of Kawasaki disease, with a mean of 5.07 ± 1.95 days. The mean time to diagnosis of the disease was 5.80 ± 2.17 days. The distribution of diagnostic clinical findings was 100% fever, 100% changes in the mouth and lips, 73.3% conjunctivitis, 83.3% lymphadenopathy, and 93.3% rash. 4 (19%) of the patients in the complete group had sterile pyuria, 4 (19%) aseptic meningitis and 3 (14.3%) gallbladder hydrops, while 1 (11.1%) of the patients in the incomplete group had one had sterile pyuria 1 (11.1%) had aseptic meningitis. Cardiac involvement was noted in 40% of the patients and in the patients of the whole group 19% mitral regurgitation, 9.5% coronary artery aneurysm, 14.3% left coronary artery dilatation, 4.8% left coronary artery ectasia, 4.8 % Pericardial effusion Pericardial effusion was found in patients in the incomplete group with 4.8% mitral regurgitation and 11.1% pericardial effusion. All subjects were found to have high levels of CRP and sedimentation. In the complete group 71.4% anemia, 28.5% ALT and AST elevation, 28.5% hyponatraemia, 57.1% leukocytosis, 23.8% thrombocytosis; In the incomplete group, 33.3% anemia, 11.1% AST and ALT elevation, 22.2% hyponatraemia, 44.4% leukocytosis, 33.3% thrombocytosis were noted. 9.5% hepatomegaly, 4.5% hepatosplenomegaly, 9.5% splenomegaly were found in the complete group patients and 11.1% hepatomegaly in the incomplete group patients. 100% of patients received high-dose IVIG and anti-inflammatory ASA, and 60% at 48 hours and 40% at two weeks received an anti-aggregation dose (3-5 mg/kg/day). 6.66% of patients required a second IVIG dose. Conclusion: According to the World Health Organization, the number of children diagnosed with Kawasaki disease is increasing day by day. Intravenous immunoglobulin (IVIG), which is important to prevent cardiac complications in the first ten days of illness, prolongs the diagnostic process, since all physicians, especially pediatricians who follow-up pediatric patients, recognize many diseases such as upper respiratory tract infections, common in the childhood age group.) delay treatment and increase mortality.