Bankacılık sektöründe seçilmiş katılım bankaları ile özel bankaların finansal performanslarının karşılaştırılması
Comparison of financial performances of selected participation banks and private banks in the banking sector
- Tez No: 756162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ELANUR KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Özel Bankalar, Finansal Performans, Panel Veri Analizi, Participation Banking, Private Banks, Financial Performance, Panel Data Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Katılım Bankaları son otuz yılda hitap ettiği kesim ve sunduğu farklı enstrümanlarla finansal sektörün ve bankacılık sisteminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Sektörde faaliyet gösterdiği diğer bankalar ile performans karşılaştırmasının yapılması, sektördeki yerinin ve katkısının izlenebilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada temel amaç, Türk bankacılık sisteminde yer alan seçilmiş üç Katılım Bankası (Albaraka Türk A.Ş, Kuveyt Türk, Türkiye Finans) ve üç özel bankanın (Türkiye İş Bankası A.Ş, Türkiye Garanti Bankası A.Ş, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş) Mart 2009 - Eylül 2020 tarihleri arasında performansları arasında fark olup olmadığının mukayeseli olarak incelenmesidir. Panel veri analizi yöntemi ile yapılan araştırma sonucunda ele alınan dönemlerde Katılım Bankalarında ROA'nın bağımlı değişken olduğu modelde, Sanayi Üretim Endeksi, Dolar Kuru, GSYİH büyüme oranı ve Toplam Mevduat/Toplam Aktif değişkenleri ile ROE'nin bağımlı değişken olduğu modelde Takipteki Alacaklar (Brüt)/Kullandırılan Fonlar, Toplam Mevduat/Toplam Aktif, Sanayi Üretim Endeksi, Dolar Kuru ve GSYİH büyüme oranının bağımlı değişken ile istatistiki olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Özel bankalarda ROA'nın bağımlı değişken olduğu modelde yalnızca Sanayi Üretim Endeksi anlamlı iken ROE'nin bağımlı değişken olduğu modelde, Toplam Kredi/Toplam Aktif ve Toplam Mevduat/Toplam Aktif oranı ile bağımlı değişken arasında anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Participation Banks have become an important part of the financial sector and banking system with the segment they address and the different instruments they offer in the last thirty years. Making performance comparisons with other banks in the sector is important in terms of monitoring its place and contribution in the sector. The main purpose of this study is to analyze three selected Participation Banks (Albaraka Türk A.Ş, Kuveyt Türk, Türkiye Finans) and three private banks (Türk İş Bankası A.Ş, Türkiye Garanti Bankası A.Ş, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.) in the Turkish banking system. A.Ş) is a comparative examination of whether there is a difference in their performance between March 2009 and September 2020. As a result of the research conducted with the panel data analysis method, in the model in which ROA is the dependent variable in Participation Banks in the periods examined, Industrial Production Index, Dollar Rate, GDP growth rate, Total Deposit/Total Assets and ROE are dependent variables in the model. )/Funds Used, Total Deposits/Total Assets, Industrial Production Index, Dollar Rate and GDP growth rate were found to be statistically significant with the dependent variable. In the model where ROA is the dependent variable in private banks, only the Industrial Production Index is significant, while in the model where ROE is the dependent variable, it has been concluded that there is a significant relationship between the Total Credit/Total Assets and Total Deposits/Total Assets ratio and the dependent variable.