İslam hukuk usulünde icmâ (Gazzâlî ve İbn Rüşd'ün icmâ' anlayışları)
Consensus in Islamic legal procedure (ijma' understandings of Ghazali and Ibn Rushd)
  1. Tez No: 756167
  2. Yazar: İBRAHİM BOR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN CANPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Gazzâlî, İbn Rüşd, Şer'î deliller, İcmâ, Islamic Law, Ghazali, Ibn Rushd, Shari'a proofs, Ijma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İcmâ' konusu, İslam hukuk literatüründe uzun dönemler boyunca tartışılmıştır. İcmâın güncelliği, fonksiyonelliği, değişebilirliği, bir mesele üzerinde icmâ' edildikten sonra bu icmâın değişebilirliği, günümüz şartlarında icmâın mümkün olup olmadığı gibi birçok konu İslam âlimlerinin gündemini meşgul etmiştir. Bu çalışma İslam hukukunun ana kaynaklarından olan ve her dönemde önemini koruyan icmâ ile ilgili problermleri ele alarak bu problemlere çözüm üretebilmek ve bu konuda görüşleri hem kendi döneminde hem de kendinden sonraki dönemlerde oldukça etkili olan Şafiî mezhebinin önde gelen müctehidlerinden Gazzâlî (ö. 505/1111) ve Mâlikî mezhebinin önde gelen müctehidlerinden İbn Rüşd'ün (ö. 595/1198) icmâ' konusundaki görüşleri mukayese edilerek bu ihtilaflara cevap verilmiştir. Bu kapsamda hazırlanan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde; Gazzâlî ve İbn Rüşd'ün hayatları, eğitimleri, ilmi şahsiyetleri, eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca her iki müçtehidin fıkıh usulüne dair kaleme aldıkları eserler detaylı bir şekilde tanıtılmıştır. İkinci bölümde çalışmamızın ana konusu olan icmâ', icmâın manası ve kaynak oluşu, delil olarak ortaya çıkış süreci, oluşum imkânı, icmâın rükünleri ve kısımları, icmâ ile ilgili ihtilaflar ve bu ihtilaflara verilen cevaplar genel hatlarıyla ele alınmıştır. Son bölümde ise Gazzâlî ve İbn Rüşd'ün icmâa dair görüşleri mukayeseli bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of ijma' has been discussed for long periods in the Islamic legal literature. Many issues such as the actuality, functionality, changeability of ijma, the changeability of ijma after ijma' on an issue, whether ijma is possible in today's conditions have occupied the agenda of Islamic scholars. This study aims to address the problems related to ijma, which is one of the main sources of Islamic law and maintains its importance in every period, to find solutions to these problems and to be able to produce solutions to these problems, and to be one of the leading mujtahids of the Shafi'i sect (d. 505/1111). and Ibn Rushd (d. 595/1198), one of the leading mujtahids of the Maliki sect, on the subject of ijma' and these disagreements were answered. The study prepared in this context consists of three parts. In the first part; Information about the lives, educations, scientific personalities and works of Ghazali and Ibn Rushd is given. In addition, the works written by both mujtahids on the fiqh method were introduced in detail. In the second part, the main subject of our study, ijma', the meaning and source of ijma, the process of emergence as evidence, the possibility of formation, the elements and parts of ijma, the conflicts related to ijma and the answers given to these disagreements are discussed in general terms. In the last part, the views of Ghazali and Ibn Rushd on ijma are discussed in a comparative way.