The effect of using the Quizizz as online game-based learning platform on primary Turkish EFL learners' listening skills improvement
Çevrimiçi oyun tabanlı öğrenme platformu olarak Quizizz kullanımının ilkokuldaki Türk EFL öğrencilerinin dinleme becerilerinin geliştirilmesine etkisi
- Tez No: 756198
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme performansı, Öğrenmeye yönelik tutumlar, Quizziz, Oyun tabanlı öğrenme, Listening performance, Attitudes toward learning, Quizziz, Game-based learning
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dil öğretimi karmaşık bir süreçtir. Bu süreçte karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için birçok farklı yöntemden yararlanılmaktadır. Bunlardan biri olarak karşımıza çıkan eğitici oyunlar, teknolojinin ve küreselleşmenin hâkim olduğu yeni çağda yerini almış bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmada, çevrimiçi Quizizz Oyun Tabanlı Öğrenme platformunun ana dili Türkçe olan öğrencilerin İngilizce öğrenirken dinleme öğrenmesine ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Aynı zamanda öğrencilerin Quizizz Oyun Tabanlı Öğrenme platformuna karşı tutumlarının da incelenmesi çalışmanın diğer amacıdır. İstanbul-Türkiye'de özel bir ilkokulda bulunan 44 3. sınıf öğrencisi deney ve kontrol grubu olarak araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır.Bu amaçla, her iki gruptaki öğrencilere ön-test, son test ve kalıcılık testleri uygulanmıştır. Ayrıca deney grubu için bir tutum ölçeği kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerine öğretim üyesi tarafından verilen bir kod aracılığı ile internete bağlı bir cihaz üzerinden Quizizz web sitesinden quize erişmeleri sağlanırken, kontrol grubu öğrencilerinde geleneksel sınıf tekniği ile oyunsuz dinleme uygulamaları yapılmıştır. Tutum ölçeğinden elde edilen verilerin, Quizizz GBL platformunun kullanıldığı grubun diğer gruba göre dinlemeyi öğrenme ve kalıcı öğrenmeyi daha etkili bir şekilde sağladığı sonucunu vermiştir. Ayrıca tutum ölçeğinin sonuçları, eğitsel oyunların dinleme performansında İngilizce öğrenimi üzerinde olumlu rol onaynadı gözlemnmiş ve eğitsel açıdan sonuçları da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language teaching is known as a complex process. In this context, many different methods are used to overcome the difficulties of teaching English. Educational games seem to have a significant role in the new era which is dominated by technology and the globalization. Due to the importance of teaching methods, this study is to identify the effects of the online Quizizz Game-Based Learning (GBL) platform on learning of listening, attitude towards listening, and permanence of knowledge learned. Furthermore, exploring the attitudes of the learners in the Quizizz Game-Based Learning (GBL) platform group is the other purpose of the study. The study group was selected from 44 3rd grade primary students in a private school in Istanbul-Turkey. For this purpose pre-test in listening, post-test in listening, and t-test were administrated to the learners in both groups. Also, one attitude scale was used for the experimental group. In the experimental group, to access the game, students were required to browse the Quizizz website using a web-connected device and input a code issued by the instructor. Students were given instructions on how to log in and use the gamified website, however, in the control group, listening was practiced without games in traditional classrooms. The results of independent samples t-tests showed the effectiveness of the Quizizz GBL platform in listening learning and retention. The results of the attitude scale approved the effectiveness of games on English learning in listening performance. The pedagogical implications are discussed.