07-10 yaş arasındaki Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış bireylerin Covid 19 pandemi dönemindeki sağlık, eğitim ve sosyalleşme süreçlerinin ailelerinin görüşlerine dayalı olarak incelenmesi
A survey of the individuals aged between 7-10 with diagnosed Autism Spectrum Disorder (ASD) in terms of their socializing, education and health statuses during Covid 19 pandemic through the perception of their families
- Tez No: 756262
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, otizm spektrum bozukluğu, pandemi, sağlık, sosyalleşme, Autistic spectrum disorder, health, education, pandemic, socialization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada 07-10 Yaş Arasındaki Otizm Spektrum Bozukluğu Tanısı Almış Bireylerin Covid 19 Pandemi Dönemindeki Sağlık, Eğitim ve Sosyalleşme Süreçlerinden nasıl etkilendiklerini ailelerinin görüşlerine dayalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmaya 15 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılardan sağlık, eğitim ve sosyalleşme konu başlıklarında 3'er soru sormak ve ses kayıtlarının alınması için onay istenmiştir. Katılımcılardan sesli ve imzalı onay alındıktan sonra 07-10 yaş arasındaki otizm tanısı almış bireylerin sağlık, eğitim ve sosyalleşme süreçlerinden nasıl etkilendiklerine dair ailelere her konu başlığı için üçer soru sorulmuştur. Sorulara alan uzmanları tarafından onay verilmiş olup sorular Yarı Yapılandırılmış Görüşme Tekniği ile sorulmuştur. MAXQDA 2022 programına girilen verilerin çözümlenmesinde tümevarımcı yaklaşım uygulanmıştır. Veriler tekrar tekrar okunmuş ve ilk kodlar oluşturulmuştur. Birbiri ile ilişkili kodlar temalar altında toplanarak isimlendirilmiştir. Daha sonra, elde edilen temalar okuyucuların anlayabileceği bir dil ile açıklanmıştır. Araştırmada öncelikle görüşmelerden elde edilen ses kayıtları yazı diline çevrilmiş ardından bu veriler MAXQDA 2022 programına aktarılmıştır. Son olarak, elde edilen bulgulara anlam kazandırmak amacıyla bulgular yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre çocukların COVİD-19'dan eğitim, sağlık ve sosyalleşme noktasında olumsuz etkilendikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of Covid 19 Pandemic period on health, education and socialization processes of the 07-10 years old individuals with diagnosed autistic spectrum disorder, through the opinions of their families. There are 15 participants in total. The participants were asked for their informed consent to voice recording while answering questions on three main fields of health, education and socialization with three items from each field. After the participants' oral and signed consent, the families were asked three separate questions in each of the health, education and socialization aspects concerning 07-10 years old individuals with diagnosed autism. The questions were approved by the experts in this field, and the items were administered through semi-structured interview technique. The data analysis was done using MAXQDA 2022 through inductive approach (Kuckarts and Rädiker, 2019 pp. 8-9). The first codes were rendered through a repetitive reading of the data. The codes that were related with each other were grouped under themes and these were given labels. Then these themes were explained using a language the reader can comprehend. In this study, firstly the voice recordings were transcribed into writing and then these date were input in MAXQDA 2022 program. Lastly, the findings were interpreted and supported with various visuals in order to put them into perspective. Drawing on the responses from the participants, 3 main codes and 6 sub-codes were formed with regard to health, education and socialization processes. Throughout the main themes and also the following sub-code themes, the participants mentioned a negative process in general.